Home Overzicht Eerste huurders appartementen Cruquius-eiland krijgen sleutel

Eerste huurders appartementen Cruquius-eiland krijgen sleutel

0
Zo zal het Cruquius-eiland er straks uitzien.

Deze week namen de eerste huurders de sleutel in ontvangst van hun nieuwe appartement op het Cruquius-eiland. Ontwikkelaar Amvest heeft er de eerste 58 van de 1.500 van haar appartementen opgeleverd. In totaal zijn op het Cruquius-eiland 3.000 woningen gepland, maar ook horeca, winkels en bedrijfsruimten.

Stadsdeelbestuurder Thijs Reuten overhandigde deze week de sleutel aan Joke Gouw, de eerste nieuwe huurder. Vanuit haar woning kijkt ze uit op het Amsterdam-Rijnkanaal. Ze kan haar geluk niet op. ‘Ik wilde dolgraag aan het water wonen, maar had er niet op gerekend dat ik hier een kans zou maken’, vertelt Joke Gouw.

Spelregelkaart
Voor de vernieuwing van dit verouderde industriegebied heeft de gemeente niet zelf een stedenbouwkundig plan gemaakt. Het initiatief en de verantwoordelijkheid ligt bij de ontwikkelaars om het verouderde bedrijventerrein te transformeren tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied. Dat alles wel binnen de randvoorwaarden die de gemeente heeft opgesteld in de zogenaamde spelregelkaart.

Stedelijk gebied aan et water
Cruquius is het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied. Het verouderde bedrijventerrein wordt getransformeerd tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met veel groen. Gevarieerde architectuur wordt afgewisseld met gerestaureerde historische gebouwen. Deze laatste krijgen een horeca- en winkelbestemming. In totaal komen er op het op Cruquius-eiland ongeveer 3.000 woningen, horeca, winkels en bedrijfsruimten.