Home Sport&Fit Eerste ‘Ode aan het Flevoparkbad’ topzwemmer Enith Brigitha

Eerste ‘Ode aan het Flevoparkbad’ topzwemmer Enith Brigitha

0
Olympisch medaillewinnaar Enith Brigitha met het eerste exemplaar van Ode aan het Flevoparkbad van journalist Aafke Jochems (l) en fotograaf Jolande Schotten (r). © Beeld Frederieke Jochems.

Olympisch medaillewinnaar Enith Brigitha ontving in de Java Bookshop het eerste exemplaar van het boekje Ode aan het Flevoparkbad. In beeld en verhaal laat het boekje de band zien die liefhebbers met het beste buitenbad van Amsterdam hebben. Zo vertelt astronaut André Kuipers over krokodillen in het diepe en badmeester Atje Smit waarom elke dag een feestje is. Op veel van de beelden spat het plezier ervan af. Ze zijn herkenbaar maar overstijgen tegelijkertijd het alledaagse.

Van april tot en met september bezochten journalist Aafke Jochems en fotograaf Jolande Schotten het Flevoparkbad vele malen. Jolande keek met haar fotografische oog naar beelden die intrigeren en verrassen. Aafke luisterde naar de verhalen over de speciale band die liefhebbers met het buitenbad hebben. Ze vertelden waarom ze het een warm hart toedragen of hoe belangrijk het voor hen is. Uit het boekje komt sterk naar voren dat dit openluchtbad heel veel betekent en zoveel meer is dan een voorziening die geld kost. Toch is de toekomst van het Flevoparkbad nog altijd ongewis.

Via crowdfunding haalden Aafke en Jolande voldoende geld op om de druk- en papierkosten van Ode aan het Flevoparkbad grotendeels te bekostigen. Genereuze donateurs van de campagne en geïnterviewden waren aanwezig bij de lancering van het boekje, waarvan het eerste exemplaar naar Enith Brigitha ging. In de jaren 70 maakte de topzwemmer furore op NK’s, WK’s en op twee Olympische Spelen. Op de Spelen van ’76 won ze bronzen medailles en dat hadden waarschijnlijk gouden moeten zijn, omdat de Spelen toen al werden overschaduwd door (Oost-Europese) dopinggebruikers die er met de beste medailles vandoor gingen. Enith heeft in het verleden getraind en lesgegeven in het Flevoparkbad.

Het boekje van 56 pagina’s is voor € 15 te koop bij de Java Bookshop in de Indische Buurt, Boekhandel van Pampus in het Oostelijk Havengebied en Linnaeus Boekhandel in de Watergraafsmeer.