Home Duurzaam Eerste SDG voetpad ter wereld voor KIT op Mauritskade onthuld

Eerste SDG voetpad ter wereld voor KIT op Mauritskade onthuld

0

Precies twee jaar nadat Nederland en de overige 192 lidstaten van de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDGs) afspraken maakten, heeft wethouder Van der Burg vandaag voor het KIT aan de Mauritskade het eerste SDG voetpad ter wereld onthuld.

Voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) aan de Mauritskade liggen de gekleurde tegels met de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Het is een mooie opgang naar het Nederlandse SDG House dat diezelfde dag werd geopend in het KIT tijdens de conferentie SDG Impact Summit.

Speciale duurzaamheidstram 9
De eerste tegel met doel 2, geen honger, werd eerder gelegd door voormalig VN-secretaris Kofi Annan. Nu volgden wethouder Eric Van der Burg, Ivar Manuel, voorzitter stadsdeel Oost, nationaal SDG-coördinator Hugo von Meijenfeldt, KIT-directeur Mark Schneiders en GVB Directeur Alexandra van Huffelen met tegels waarop doelen als geen armoede, duurzame energie en goede gezondheid. Ook rijdt er op lijn 9 een speciale SDG tram met daarop de 17 doelen afgebeeld.

Het SDG House in het KIT
Op vele plekken is men bezig met de SDGs, zoals blijkt uit de belangstelling voor het SDG Charter dat inmiddels meer dan 110 ondertekenaars telt en een platform biedt voor het vormen van partnerschappen. Een fysieke ‘SDG broedplaats’ voor duurzame ontwikkeling ontbrak nog in Nederland. Er is nog niet aangeboorde potentie voor toenemende synergie en samenwerking tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, en kennisinstituten.
Meer samenhangende implementatie en het verder opschalen van de SDGs hebben baat bij een fysieke ruimte, waar hard gewerkt wordt om kennis aan te boren, uit te wisselen en te verdiepen.