Home BoekvandeWeek Elizabeth Jane Howard: ‘Bevrijding, De Cazalets deel 4’

Elizabeth Jane Howard: ‘Bevrijding, De Cazalets deel 4’

0

43 De Grand Ladies van de Engelse Literatuur staan op het moment weer vol in de belangstelling. Penelope Fitzgerald, Jane Gardem, Elizabeth Jane Howard en Elizabeth Taylor kregen pas op latere leeftijd of naar hun dood succes. Penelope Fitzgerald, waarvan dit jaar de film the Bookshop verscheen, heeft voor het eerste een Nederlandse vertaling van het boek Het begin van de Lente gekregen. Jane Gardem, de enige van het viertal die nog leeft, werd op haar tweeëntachtigste pas voor het eerst vertaald met het eerste deel van de drieluik De onberispelijke man. Elizabeth Taylor, werd altijd de andere miss Taylor genoemd, terwijl haar boeken prachtig zijn om te lezen.

De derde vrouw uit dit rijtje, Elizabeth Jane Howard (1923-2014) wordt een van de grootse schrijvers van het naoorlogse Engeland genoemd, maar haar briljante romans werden vaak overschaduwd door haar turbulente privéleven. In 1965, na een paar mislukte huwelijken en een aantal succesvolle romans, werd ze de tweede vrouw van Kingsley Amis. Ze scheidde van Amis in 1983, maar bleef contact houden met diens zoon Martin. Het was op aanraden van Martin Amis dat Howard in 1982 begon aan de autobiografische romans De Cazalets, waar de bevrijding het vierde deel uitmaakt.

De Cazalets, is een verslavende vierdelige serie over een Engelse vooroorlogse familie, met drie zonen en hun gezinnen. De gezinnen zijn tot elkaar veroordeeld tegen wil en dank. Elk deel beslaat ongeveer twee jaar. Het eerste deel begon in 1939 en het vierde deel begint wanneer de tweede wereld oorlog net is geëindigd.

De oorlog is voorbij, Maar voor de Cazalets is het leven er niet perse makkelijker op geworden. Rupert moet weer wennen aan het burgerbestaan in Engeland. Zijn vrouw Zoë en hij koesteren allebei een ongemakkelijk geheim. Louise zit vast in een liefdeloos huwelijk en is naarstig op zoek naar een uitweg, Terwijl Clary en Polly volwassen worden in een wereld die vergoed is veranderd. Ondertussen moeten hun ouders beslissen waar ze in Londen gaan wonen en breekt voor Edward het uur van de waarheid aan ten aanzien van zijn huwelijk. En op de achtergrond valt het Engelse wereldrijk uit elkaar.

Ten tijde van het schrijven van dit stukje heb ik de bevrijding nog niet uit en kom ik er achter dat er ook nog een vijfde deel komt van de familie Cazalets. Ik moet daar jammer genoeg op wachten. Maar als je nu begint met deel een, is misschien als je bij deel vier bent, deel vijf verschenen!

Geniet van deze prachtige Engelse serie. En lees de andere Grand Ladies van de Engelse Literatuur . Zulke mooie boeken verdienen een groot publiek!

_____

Bevrijding, De Cazalets deel 4 is geschreven door Elizabeth Jane Howard
Verschenen bij uitgeverij Atlas Contact
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145