Home Overzicht En de eerste derby van 2019 is voor… Cool Mokum

En de eerste derby van 2019 is voor… Cool Mokum

0

Het ijshockeyweekend in de Jaap Edenhal begon afgelopen vrijdagavond met de eerste derby van dit jaar die eigenlijk de tweede had moeten zijn, want de voor vorige week zondag geplande wedstrijd Cool Mokum tegen HCA Amsterdam is uitgesteld. Eigenlijk was het een derby-derby, zowel Thor als Cool Mokum hebben de Jaap Edenhal als thuisbasis.

Verslag | Lewis Daniels

IJhockey
Thor vs Cool Mokum, tweede divisie

Dit seizoen troffen de teams elkaar afgelopen oktober voor het eerst. Dat werd 2-5 voor Thor. Cool Mokum won tot deze avond één memorabele partij met 19-1 van de Smoke Eaters en staat daardoor op de zesde plek. Thor haalde wisselende resultaten en is daarmee de nummer vijf op de lijst. Alle reden voor een nieuwe afspraak.

De aanhang van Thor vrolijkte, zoals gebruikelijk, de sfeer op met bier. Volgende keer een zak popcorn mee. Nog leuker is het dan een wedstrijd te zien die gelijk opgaat, zolang jouw team maar wint natuurlijk. Zo’n wedstrijd werd het niet helemaal, maar aan actie en spanning was geen gebrek. Thor werkte hard, maar miste goede organisatie. De aanvallers konden elkaar slecht vinden en hadden geen antwoord op het langzamere en berekende spel van Cool Mokum dat de tijd nam om over te spelen en Thor verraste door, in plaats van vooruit te spelen, de puck vaak terug naar de verdediging schoot of mee naar het thuisvak nam. Dit gaf meer ruimte voor een aanval en verwarde Thor dat vooruit en rechtaan speelde. De verdediging van Mokum kreeg hulp van Zeeger Carpaij, Danilo Mathis en Krijn Nolet, drie spelers uit het lekker draaiende U19 team van de Amsterdam Tigers die makkelijk aansluiting vonden bij de mannen uit Mokum en steeds bovenop de uitbraken van Thor zaten. En deze terugdrongen.

Vanaf de eerste seconden domineerde Mokum het ijs. Binnen een minuut scoorde oude rot in het vak Tjakko de Vos met hulp van de net zo ervaren Arthur Pohlman. Na ruim dertien minuten schaatste Mike Klop eveneens met de puck naar de goal van Thor: 0-2. Voor Thor was het ook twee keer raak, maar dan op de strafbank. Leon de Lange en David Gomes namen daar twee minuten plaats voor holding, het woord legt het al grotendeels uit, het tegenhouden van de tegenstander. Op de valreep van de eerste periode speelde Cool Mokum ook even met vier man, Tjakko de Vos moest het veld af voor slashing, oftewel slaan met een stick.

Goals bleven de eerste helft van de tweede periode uit, ondanks een paar spannende momenten met bijna goals voor Thor, maar ook voor Cool Mokum dat de regie niet verloor. Toen verruimde Tjakko de Vos de voorsprong, 0-3. Op de strafbanken van beide teams werd het gaandeweg drukker, er waren twee tijdstraffen voor Cool Mokum en net zoveel voor Thor.

In het begin van de laatste twintig minuten hielp Tjakko de Vos Bob Altelaar aan nog een goal: 0-4. Kort daarop maakte Bram Hachmang de eerste en enige punt voor Thor waar de frustratie almaar toenam, 1-4. De drukte op de strafbank hield aan. Vooral bij Cool Mokum liep het storm, zes tijdstraffen tegen drie voor Thor. Met nog achteneenhalve minuut te gaan schoot Frank van Rossum voor Cool Mokum de laatste goal van de avond, 1-5. Een stand die in de buurt ligt van de 2-5 waarmee Thor in oktober won. Of de teams elkaar nog een keer gaan ontmoeten hangt af van de komende maanden en de dan behaalde resultaten.

Cool Mokum speelt op 20 januari in de Jaap Edenhal tegen de Frisian Flashguns uit Heerenveen. Thor gaat 1 februari thuis de nieuwe maand in met de Smoke Eaters uit Geleen.