Home Duurzaam Energieke IJburgers inspireren Amsterdam tot duurzaam wonen

Energieke IJburgers inspireren Amsterdam tot duurzaam wonen

0

Energie besparen is goed voor het milieu en de portemonnee. Vanuit die gedachte vindt op zaterdag 28 januari in Amsterdam de eerste duurzame inspiratietour van IJburg plaats. Met een fietstocht langs duurzame highlights geven Stichting Natuurlijk IJburg en Nuon tips & tricks over energiebesparing en duurzame warmte in huis. Een bijzondere cook truck laat bewoners bovendien kennismaken met elektrisch koken – met gratis hapjes voor de aanwezigen.

Beeld Siebe Swart

In Amsterdam IJburg zijn inspirerende voorbeelden van duurzaam wonen te vinden. Verschillende energieke bewoners laten zien hoe zij hun energierekening verlagen door het verbruik van stroom en warmte te verminderen, of door energie zelf op te wekken. Stichting Natuurlijk IJburg en Nuon willen bewoners met elkaar verbinden en omwonenden inspireren om ook bewust met energieverbruik en duurzaamheid om te gaan. ‘Het contact met Natuurlijk IJburg helpt ons enorm om naar onze klanten te luisteren’, zegt Alexander van Ofwegen, directeur van Nuon. ‘Deze Amsterdammers zijn zeer betrokken bij energie en duurzaamheid en willen net als wij koploper zijn in de transitie naar een duurzame toekomst.’ Op 28 januari organiseert Natuurlijk IJburg een duurzame inspiratietour: een fietstocht langs vier bijzonder duurzame plekken in IJburg.

Fietstour over IJburg
De aftrap van de tour vindt plaats op 28 januari om 14.30 uur bij het IJburg College, Pampuslaan 1. Daar start vervolgens een fietstocht langs drie woningen met een bijzonder duurzaam verhaal. Zo laat Linda in haar woning in de Zwanebloemlaan zien hoe haar gezin dankzij energiebesparende maatregelen de energierekening tot tachtig euro per maand weet te beperken. In het Blauwe Huis van Blok 35 vertelt Anjo over hoe zijn hele blok verduurzaamd is met een investering van de Vereniging van Eigenaren zo’n 300.000 euro. En René ontvangt het bezoek in zijn ‘woning van de toekomst’ op Steigereiland-Zuid. Om 17.30 uur kan iedereen in de Flexbieb onder het genot van een hapje en een drankje ideeën en ervaringen uitwisselen. Inmiddels hebben ruim 70 mensen zich aangemeld om mee te doen aan de tour.

De Nuon Cook Truck op IJburg
Van 16.30 tot 19.00 uur sluit de Nuon Cook Truck aan bij de borrel in de Flexbieb. Omwonenden komen in deze bijzondere food truck alles te weten over elektrisch koken, stadsverwarming en energiebesparing. En natuurlijk zijn er hartverwarmende hapjes te proeven, die ter plekke zijn bereid op een elektrische kookplaat.

Energieagenda
Het bezoek van de Nuon Cook Truck aan IJburg is onderdeel van een winterse tour waarmee het energiebedrijf duurzame warmte in de schijnwerpers zet. In de Energieagenda heeft het kabinet aangekondigd dat in 2050 alle gasleidingen zijn verdwenen uit Nederlandse straten. Voor de verwarming en het warme water in onze huizen gebruiken we dan op veel plekken warmtenetten, die warmte uit afvalverwerking, energieopwekking of uit andere, duurzame, bronnen vervoeren naar woonwijken. Gemiddeld halveert de CO2-uitstoot door verwarming hierdoor in onze steden, wat goed is voor het milieu en klimaat. In zeven regio’s in Nederland, waaronder Amsterdam, beheert Nuon dit soort warmtenetten.

Vorig artikelMogelijkheden voor duurzaamheid ontdekt op Climate Change Hoax MY ASS festival
Volgend artikelVooruitblik op Grachtenfestival in de NedPHO-Koepel