Home Overzicht Engelse humor in het Badhuistheater

Engelse humor in het Badhuistheater

0

In het Badhuistheater zijn er regelmatig voorstellingen van het (eigen) toneelgezelschap Badhuis International. In november is nog te zien Blackadder part 2: ‘The Other Bits’.

Tehst Arie van Tol | Foto’s Frank Schoevaart | Dwars

Op een nazomerse vrijdagavond in oktober fiets ik naar het Boerhaaveplein om eindelijk een komedie van Mike Manicardi’s Company te zien. Ik kom langs het drukke Beukenplein waar als het ware een walm aan warmte en geluid opstijgt. Even verderop blijkt ook de Andreas Bonnstraat (e.o.) zich te ontwikkelen tot horecastraat. Door mijn hoofd spookt de gedachte dat ik de enige zal zijn die de terrassen links laat liggen en in het Badhuistheater zal kijken en luisteren naar Blackadder part 2.

Internationaal
Ik ben zeer op tijd en krijg in de kleine ruimte naast de zaal muziek voorgeschoteld van Bob Dylan. Allerminst een fan stel ik enigszins met tegenzin vast dat One more cup of coffee van de lp Desire toch wel heel mooi is. Langzaam druppelen de toeschouwers binnen, van oud tot ook opvallend veel jong. Een divers internationaal gezelschap. Mike Manicardi programmeert in zijn Badhuistheater vaak Engelstalige stukken voor een internationaal publiek. Omdat mijn Engels niet overdreven
goed is is het één van de redenen dat ik die voorstellingen eerder aan mij voorbij laat gaan.

De zaal zit vol als rond half negen de voorstelling begint. Drie episodes worden er aangekondigd, met telkens een korte pauze daartussen. En de schlemiel Baldrick wordt in elk bedrijf door een andere acteur gespeeld.

Vaart
Vanaf het begin spat de energie er van af. De televisieserie van tientallen jaren krijgt een levensechte vorm op het toneel, en kolderiek is het woord dat het meest van toepassing is. Als verwacht is de taal regelmatig een hindernis voor mij, maar het verhaal en de humor zijn ook zonder de finesses van de dialogen en monologen duidelijk en overtuigend.

Aan een samenvatting van de drie verhalen waag ik me evengoed niet. De essentie van de voorstelling zit ’m meer in het spel en de humor, en in de vaart en de energie. Het decor, de decorstukken en de kleding dragen passend bij aan de groteske sfeer. En de groep acteurs is al net zo divers als het publiek: jong en oud en alles wat daartussen zit.

Allo Allo
Met een klaterend applaus van de toeschouwers verdwijnen de spelers naar de coulissen, ook in drie etappes. En net als tussen de bedrijven door genieten de aanwezigen na afloop van een heerlijk biertje, een lekker wijntje of een fris sapje. Een enkeling spoedt zich alsnog naar één van de verhitte terrassen in de buurt. Anderen nemen hun drankje mee naar buiten, om daar de creatieve kijk op de eerste wereldoorlog na te bespreken.

Eerder speelde Badhuisinternational de voorstellingen Sloane, Allo Allo!, Blackadder part 1 en The Sean O’Casey trilogy. Een pilot van een nieuw stuk, Kerst ‘Allo Allo’, staat gepland begin december: 6, 7 en 8 december om 20.15 uur en 9 december een matinee om 16.00 uur.

Maar eerst wordt op de vrijdagen 2, 23 en 30 november  Blackadder part 2 ‘The Other Bits’ nogmaals opgevoerd.

Check www.badhuistheater.nl