Home Sport&Fit Enorm portret van Johan Cruijff siert Ajaxwijk Park de Meer

Enorm portret van Johan Cruijff siert Ajaxwijk Park de Meer

0
Het enorme portret staat op de zijmuur van het flatgebouw op de hoek van de Anfieldroad en de Wembleylaan. Valkbij Esplanade de Meer.

Met een gezamenlijke druk op de knop door  burgemeester Eberhard van der Laan, Danny Cruijff en Sjaak Swart is een reusachtige muurschildering van Johan Cruijff onthuld. Het enorme portret staat op de zijmuur van het flatgebouw, op de hoek van de Anfieldroad en de Wembleylaan. De plek ligt aan de rand van de wijk waar ooit het voormalige stadion De Meer van Ajax stond en tegenover Betondorp, waar Cruijff opgroeide.

Foto’s Eddy Ellert

De Braziliaanse kunstenaar Paulo Consentino is de afgelopen weken samen met vrijwilligers druk in de weer geweest met de dertien meter hoge en bijna negen meter brede beeltenis van Cruijff. Op 25 april, de dag Cruijff 70 jaar zou zijn geworden, is begonnen met het maken van de muurschildering.

Park de Meer, eerbetoon aan glorieus voetbalverleden
Met deze ode aan Johan Cruyff is de herinnering aan een glorieus voetbalverleden in de Meer compleet. Ter herinnering aan Ajax, de bespeler van stadion de Meer, zijn alle straten vernoemd naar stadions waar Ajax furore maakte. Ook zijn veel woongebouwen voorzien van afbeeldingen die herinneringen aan Ajax levend houden. Zelfs de plek van de middenstip is op Esplanade de Meer gemarkeerd. Alle bruggen in en rond Park de Meer kregen de naam van legendarische spelers van Ajax. Ook kreeg een brug de naam van Johan Cruijff.

Internationaal voetbalschilder
Kunstenaar Paulo Consentino is een groot voetbalfan die al veel schilderingen over voetbal maakte in Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Zo vereeuwigde hij Lionel Messi op een muur van zijn oude school. Ook fleurde hij het vliegveld van São Paulo op voor het WK van 2014. Bij het schilderen in park de Meer werd Paulo Consentino geholpen door mensen uit de buurt.

Het kunstwerk is een initiatief van de Cruyff Foundation en verffabrikant AkzoNobel. De multinational werkt al vijf jaar samen met de Cruyff Foundation om in binnen- en buitenland Cruyff Courts aan te leggen.

Met een gezamenlijke druk op de knop werd het kunstwerk onthuld.