‘Entertaining Mr. Sloane’, Engelse zestiger jaren toneelhit nu in Badhuistheater

0

De ongemakkelijk schrijnende, loeispannende zwarte komedie Entertaining Mr. Sloane, geschreven door Joe Orton, ging op 6 mei 1963 in Londen in première en is sindsdien een van de populaire Engelse toneelwerken. Nu is het te zien in het Badhuistheater. Irene Kuiper ging  samen met cameraman Lyk Burggraaff kijken bij de repetities.

De producties speelden nooit veel langer dan een paar maanden, waarschijnlijk doordat het de Engelsen wel erg rechtstreeks confronteerde met hun, nog immer zoveel mogelijk verborgen, maar algemeen gekoesterde duistere driften. Het stuk wordt in de loop der jaren steeds meer gewaardeerd en vaak opnieuw in productie genomen.

De jonge, aantrekkelijke Mr. Sloane huurt een kamer bij de net nog niet middelbare Kath en haar blinde oude vader, in hun armoedig maar proper huis dat midden op een vuilnisbelt staat. Al snel wordt hij het middelpunt van steeds verder uit de hand lopende verwikkelingen.

Het stuk staat bol van de langzaam oplopende erotische spanning die steeds bijna, maar net niet helemaal explodeert. Je eet je vingers op en wil eigenlijk helemaal niet lachen, maar je moet wel. De toeschouwer kan op verzoek aan de stoel worden vastgebonden om te voorkomen dat de oh, zo naïeve Mr. Sloane vroegtijdig wordt gewurgd en op de belt gedumpt.

Na de voorstelling kun je warme troost vinden in de uitstekende bieren van het Badhuistheater.