Home Duurzaam Entreegebouw Centrumeiland IJburg wordt duurzaam en circulair gebouwd

Entreegebouw Centrumeiland IJburg wordt duurzaam en circulair gebouwd

0
Beeld Gemeente Amsterdam.

Het nieuwe Centrumeiland van IJburg wordt een van de duurzaamste ontwikkellocaties van de stad, vooral ook door het systeem van warmte koude opslag (WKO). Daarmee worden de huizen op het hele eiland voorzien van warmte en koude uit de bodem. Het krijgt ook een duurzaam en circulair entreegebouw met zestig huurwoningen.

Het plan voor het entreegebouw gaat nog een stap verder, het gebouw wordt volledig circulair ontwikkeld. Bij de bouw worden onder meer hergebruikte en gerecyclede materialen gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. Daarnaast worden alle materialen opgenomen in Madaster, een databank voor gebruikte materialen bij bouwprojecten. Bij het ontwerp is er aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Zo komt er een vleermuizenhotel op het dak en in de gevel nestplekken voor gierzwaluwen.

Duurzaam en circulair
‘Ruim 60 procent van de gebouwen en wegen zijn verantwoordelijk voor het totale materiaalgebruik op aarde’, zegt Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid, Marieke Van Doorninck. ‘Het is dus noodzakelijk dat we onze woningen op een duurzame en circulaire manier bouwen en om bewust met onze grondstoffen om te gaan. Door gebruik te maken van de gemeentelijke ‘Roadmap Circulaire Gronduitgifte’ kunnen we als opdrachtgever het circulair bouwen borgen.’

Vrije sector en middenhuur
Het entreegebouw zit aan de zuidkant van het eiland en krijgt een oppervlak van ongeveer 7.500 m2 voor woningen, parkeren en voorzieningen zoals gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding, workshopruimtes en een pakketten-ophaalpunt. Het architectonisch ontwerp van het gebouw krijgt door het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen een 21e-eeuwse stedelijke, stoere uitstraling. In totaal komen er zestig woningen, waarvan de ene helft in de middenhuur en de andere dertig in de vrije sector huur.

Herkenbare entree van Centrumeiland
Joost van de Weg, directeur van ontwikkelaar BuildingForLife gaat vol enthousiasme aan de slag om een gebouw van zestig woningen als herkenbare entree van IJburg op het nieuwe Centrumeiland te realiseren. ‘Deze ontwikkeling wordt ondersteund door architectenbureau RAU en SeARCH. Met deze architectonisch hoogwaardige ontwikkeling realiseren we een van de meest duurzame en circulaire gebouwen in Nederland. Ook in de beheerfase bouwt Stichting CRCL verder aan het circulaire gebouw, zodat we optimaal rekening kunnen houden met de kwetsbaarheid van onze leefomgeving.’

Het Centrumeiland is het vijfde eiland van IJburg. De komende jaren wordt op dit eiland een duurzame woonwijk ontwikkeld met ongeveer 1.500, overwegend, zelfbouw-woningen. De volledige ontwikkeling van het eiland is volgens planning in 2025 gereed.