Hoewel Ajax deze eerste woensdagavond in mei een zinderende halve finale speelt in de Europa League, zit de zaal bij de zevende editie van de Dwars in de Jungle weer aardig vol. Ook sportliefhebber en -verslaggever Bert van Galen heeft zich van de tv los moeten maken, want hij vervangt Irene vandaag als presentator en dat doet hij vol verve.
Door Melissa Plomp | Videomaker Lyk Burggraaff
Deze avond is ook de vuurdoop voor een nieuwe interviewster, Marijke de Raadt, die de avond begint met een interview met Noud Verhave, over het nieuwe project van Moving Arts Poject, WAAG, waarin jongeren centraal staan. Huis-columnist Rob Zwetsloot vervolgt de avond met een pittig betoog over Dodenherdenking en Bevrijdingsdag als melkkoe voor allerlei organisaties.
Muziek
De muziek wordt verzorgd door collega-journalist Michel van Dijk, die zich steeds meer op de muziek gaat toeleggen. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en zingt een gevoelig, zelfgeschreven nummer over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Het tweede nummer dat hij zingt is een ode aan zijn geboortestad Amsterdam. Later deze avond zingt hij nog een nummer.
Symbolische spoorbaan
De avond voor Dodenherdenking is de oorlog een terugkerend thema, dat centraal staat in het gesprek dat Hella de Groot heeft over herdenkingsproject Namen en Nummers, dat al jaren op 4 mei te vinden is op het Kastanjeplein. Vrijwilligers Bert Runhaar en Daphne Meijer zijn al dagen bezig met de voorbereidingen. Bij Namen en Nummers zoek je een joods slachtoffer van de Holocaust uit, die in de omgeving van het Kastanjeplein woonde. Via een symbolische spoorbaan breng je deze persoon terug naar het adres waar diegene woonde. Op het plein ligt een grote plattegrond van de omringende straten, waar alle naambordjes liggen die de afgelopen jaren al werden geplaatst. Deze persoonlijke manier van herdenken maakt veel emoties los bij de deelnemers. Dit keer brengen ook oud-burgemeester Job Cohen en oud- Tweede Kamervoorzitster Gerdi Verbeet allebei een slachtoffer ‘thuis’. Dit jaar gaat het project voor het eerst door op 5 mei, met een Bevrijdingsdiner.
Logeerkamer met Ikea-meubels
Als laatste voor de pauze, spreekt Arie van Tol met kunstenaar Boudewijn Rückert over zijn kunstwerk in etalage Inkijk bij metrostation Wibautstraat. Zijn kunstwerk, InkijkBNB, is een logeerkamer, ingericht met ‘ikea-meubels’. Het viel de kunstenaar op dat hij in zijn buurt steeds meer ‘ikea-huizen’ zag, die uitsluitend voor de vakantieverhuur via Airbnb bedoeld zijn en zo dus aan de woningmarkt worden onttrokken. ‘Als mensen zeggen: ‘hier zou ik wel kunnen slapen’,’ zegt Boudewijn, ‘dan is mijn doel geslaagd’. InkijkBNB is nog te zien tot 30 juni. En over een volgend project denkt Boudewijn ook al na: ‘FreeBNB voor vluchtelingen. Zou het niet mooi zijn als vakantieverhuur stopte en dat al die huizenbezitters hun woning dan open zouden stellen voor vluchtelingen?’
Zelfgemaakte badpakken
Nadat iedereen zichzelf in de pauze van een drankje en een hapje heeft voorzien, interviewt Arie zijn volgende gast. Marli Huijer, was tot voor kort Denker des Vaderlands. Zij heeft het boek Leve de publieksfilosofie geschreven. Hierin legt zij het verschil tussen academische- en publieksfilosofie uit. Arie is nieuwsgierig wat nou het verschil tussen denken en filosoferen is. ‘Bij filosofie blijft een theorie duizenden jaren interessant,’ zegt Marli Huijer. Het grootste voordeel van haar twee jaar durende status van Denker des Vaderlands vond ze de gelegenheid om met veel verschillende mensen in gesprek te gaan.
Mannen in wollen badpakken
Na nog een muzikaal intermezzo voert presentator Bert van Galen, nu in hoedanigheid als sportverslaggever, een gesprek met Ad Bevelander, van zwemvereniging Het Y, dat in mei 125 jaar bestaat. Waarom heet een zwemvereniging in Amsterdam Oost, Het Y? ‘In 1892, toen de vereniging opgericht werd, was er alleen open zwemwater. Er werd toen gezwommen in het IJ.’ De foto’s uit vroeger tijden op de achtergrond leiden tot vermaak bij het publiek: mannen in wollen badpakken, veelal zelfgemaakt. Ook hier komt de oorlog weer voorbij. Op een foto zien we de voorzitter en de penningmeester, die van de Duitse bezetter geen lid mochten blijven en die uiteindelijk de oorlog niet overleefden. Na de oorlog werden alle Duitsgezinde leden van Het Y geroyeerd.
Onder de gordel
Ad is zelf geen zwemmer, maar zijn zoon speelt nog steeds waterpolo bij Het Y. Het waterpoloteam heeft nooit professioneel willen worden, maar heeft altijd op hoog niveau gespeeld. Bert van Galen meent te weten dat waterpolo één van de gemeenste teamsporten is. ‘Dat klopt,’ beaamt Ad, ‘de scheidsrechters kunnen niet zien wat er allemaal onder water gebeurd.’ Aan de gemeente doet Ad nog één oproep: meer zwemwater, want dat is er in Amsterdam Oost veel te weinig.
Voor de vaste afsluiter is quizmaster Jan Molenaar speciaal naar de Jungle gekomen, nadat hij Ajax glorieus de halve finale heeft zien winnen. Dit keer begint hij met een lastige vraag, waardoor het grootste deel van het publiek gelijk afvalt. Na slechts een aantal vragen is de strijd al beslist en wint Linda van Straaten de prijs.
De volgende aflevering van Dwars door Oost in de Jungle is op woensdag 7 juni om 20.00 uur in theater Jungle Amsterdam. Gratis toegang.