Home Eten&Drinken Eten op zijn Afrikaans: Melkam megeb

Eten op zijn Afrikaans: Melkam megeb

0

Koffie drinken uit het land waar de koffie oorspronkelijk vandaan komt. Dat kan aan de Weesperzijde bij het Afrikaans-Ethiopische eetcafé Ibis. Koffie is nog steeds het voornaamste exportproduct voor Ethiopië, het land waar de provincie Kefa koffie verbouwt.

Eigenaar Samson van het restaurant komt oorspronkelijk uit Ethiopië, net als de koks. Er is nog steeds een belangrijke koffiecultuur met een terugkerende ceremonie: ‘Alle buren worden uitgenodigd om maar liefst drie keer achter elkaar gezamenlijk koffie te drinken. Het is het enige land van het Afrikaanse continent dat niet een periode van kolonisatie heeft doorgemaakt. Koken is in het land zelf een sociale aangelegenheid waarbij de vrouw – als ze in een dorp woont althans – dagenlang in de weer is. Als het eten eenmaal klaar is, schuift de hele familie aan tafel. Gewoonlijk wordt er met de hand, dus zonder bestek, gegeten. In de periode maart/april wordt gevast. Dan wordt er conform de bijbel van de orthodox-christelijke leer, geen vlees noch melk – geen proteïne – gegeten. Het hele jaar door wordt woensdag en vrijdag sowieso veganistisch gegeten. Voor het land geldt een andere kalender. Voor Ethiopiërs is het nu 2008.

Eetcafé Ibis werd in 1992 geopend als eerste Afrikaans-Ethiopisch restaurant. Inmiddels is het drie keer van eigenaar veranderd. De inrichting is echter hetzelfde gebleven: authentieke geiten- en koeienvellen, muurschilderingen met mensen op weg naar de markt, muziekinstrumenten als de tambour en de kerar (=gitaar), speren, drinkflessen, geweven kleden op tafels… De tafels, die van manden waren gemaakt, zijn echter wel vervangen door meer comfort. En uiteraard is er aandacht voor de Ibis, de vogel die in Ethiopië extra lange benen heeft.

Met Afrikaanse muziek op de achtergrond waan je je in het land zelf… Aan de muur hangt ook het alfabet van Ethiopië. Eigenaar Samson legt uit hoe de letters uitgesproken worden. Het zijn er heel wat meer dan het Nederlandse alfabet kent. Met de letters is het menu samengesteld waarbij woorden voorkomen als als Foufou (Westafrikaans deeggerecht met rundvleessaus), Gommenbesiga (lamsvlees met Ethiopisch gekruide boerenkool en aardappels) en Keyserwot (grof gemixte rode bieten met stukjes aardappelen samen met peper, uien, gember en knoflook).

Als je de oorsprong van de gerechten doorneemt, kom je uit bij landen uit de regio: Somalië, Nigeria, Ghana en tot slot Noord-Afrikaans (cousous). De basis vormt de pannenkoek (=enjera) en het gebruik van verse, pittige kruiden die rechtstreeks uit Ethiopië afkomstig zijn en een heilzame werking hebben: de pepers zouden het bloed zuiveren. Het eten wordt biologisch ingekocht bij het Food Center Amsterdam-West. Het gaat om groenten, vlees, vis en vegetarische ingrediënten. ‘Ibis speciaal’ is een traditioneel menu dat samengesteld is uit vijf Ethiopische gerechten (dorowot – zie het recept -, kitfo, tibs, sigawox en dorotibs), geserveerd met alle zeven bijgerechten : Selata= salade, Allicha=gekookte groente, Ayeb=huisgemaakte Ethiopische kaas, Azifa=gepureerde linzen, Misirwot=linzensaus, Kikawot=erwtensaus, Sesam=gepelde sesamzaden en Dubawot=pompoensaus.

Er zijn voorgerechten vanaf 4,50 euro. Typische gerechten uit de Ethiopisch keuken zijn linzensoep, Afrikaanse dressing die bestaat uit gember, honing en kruiden. Hoofdgerechten kosten gemiddeld 15 euros. Al met al overheerst de vegetarische keuken ten opzichte van andere Afrikaanse culinaire tradities. Op de kaart staat ook Ethiopische honingwijn, tej. En je kunt kiezen voor een alcoholvrije variant, berze.

Amsterdam telt in totaal vier Afrikaans-Ethiopische restaurants. Het zijn vooral Nederlandse vegetariërs en veganisten alsmede toeristen die bij Ibis komen eten. Bij die Nederlanders horen bekende Nederlanders als Dolf Jansen en oud-studenten die met hun kinderen. Er is ook een kindermenu met hamburger en frites.

Restaurant Ibis | Weesperzijde 43 | 020 692 6267 |
www.eetcafeibis.com

Zelf een keer Ethiopisch koken: recept