Home Eten&Drinken Eten op z’n Thais: Kin ahaan arroy kab!

Eten op z’n Thais: Kin ahaan arroy kab!

0

De buurt rond de Nieuwmarkt is bekend om de vele authentieke Chinese restaurants. Maar in het hartje van China Town vind je ook twee Thaise restaurants, Song Kwae en Me Naam Naan. Ook bij deze Aziatische restaurants zijn de gerechten authentiek, helemaal Thais dus. Eigenaar Sonny Buter vertelt met trots dat zijn twee etablissementen tot de langst zittende restaurants met een Thaise menukaart behoren en nagenoeg iedere dag volgeboekt zijn.

De Wereld op je Bord| Annemarije Pronk

De gerechten op de kaart van beide restaurants zijn klassiek: met vis, kip en in mindere mate varkensvlees varianten. Ze zijn met zoet, zuur of zout bereid. Naar Oost Thais gebruik kun je er ook behoorlijk pittig eten. Het gaat dan om Isaan specialiteiten. De rijst is dan eerder kleefrijst dan geparfumeerde rijst. Ten opzichte van andere Aziatische keukens wordt er meer met kruiden gewerkt en à la minute gebakken waardoor de smaak meer uitgesproken is. De vriendin van eigenaar Sonny Buter heeft bij de samenstelling van het menu rekening gehouden met de ouderwetse keuken in haar moederland. De groenten en vis worden dagelijks lokaal gekocht op en rond de Nieuwmarkt, terwijl het vlees komt van een slager in Uithoorn.

Thaise namen
De naam van het restaurant Song Kwae verwijst naar een oude naam van een stad in Thailand waar twee rivieren samenkomen. Dit is de geboortestad van de Thaise vriendin van Sonny Buter. Met de opening van dit Thais restaurant aan de Kloveniersburgwal is voor hen in 1995 is een droom werkelijkheid geworden. Twee jaar later opende hij een tweede restaurant op steenworp afstand in de Koningsstraat, vlak naast stripwinkel Lambiek. Dit restaurant de naam Me Naam Naan, wat waterlichaam of rivier de Nan betekent en in Midden-Thailand ligt. Dat is een gebied waar Sonny Buter aan de slag had kunnen gaan als geoloog. Maar hij maakte deze carrière-move niet, Hij kwam naar Nederland en begon zijn restaurants. En met succes, ze zijn steeds volgeboekt, vaak gereserveerd via de website.

Authenticiteit belangrijk
Sonny Buter neemt de authenticiteit van zijn restaurants heel serieus. Ze zijn aangesloten bij de Thai Restaurant Association waarvan de toelatingseisen hoog zijn. Zo moet de keuken authentiek Thais zijn en mag er geen sprake zijn van mengeling van kookstijlen. Ook moet het eten vers worden bereid, bij voorkeur met de wok. De chef-kok en de bediening van de restaurants van Sonny Buter zijn allemaal van Thaise origine en sommigen werken er al twintig jaar. De bediening serveert in Thaise klederdracht. Ook de sfeer in de restaurants ademt Thais. De bar is van bamboe, het servies van porcelein en Thaise muziek op de achtergrond zorgen voor een Thais accent. Je hoeft er overigens niet met stokjes te eten: alles is al in stukjes gesneden voordat het wordt opgediend. Het eten met lepel en vork is in Thailand heel gewoon.

Internationale aandacht
Deze twee Thaise adressen in China Town hebben meerdere awards op hun naam staan. Een select gezelschap van de Thaise ambassade kwam onaangekondigd langs om te proeven hoe de gerechten smaakten. Het resultaat was een Thai Select Certificaat namens dat namens de overheid van Thailand werd uitgereikt. Vorig jaar kwam er zelfs een televisieploeg uit Thailand langs om 2 miljoen tv-kijkers een indruk te geven van de manier waarop de Thaise gemeenschap actief is in Thaise restaurants in Amsterdam. Ook het magazine Auto Kampioen kwam langs geweest om de keukens van de restaurants te beoordelen is. Ja, zelfs de New York Times heeft een positieve review gemaakt. Sonny Butter wist niets van de publicatie. Het zijn vaakfamilieleden en vaste gasten die hem op de hoogte brengen van zulke berichten…

Kookschool
De ambities van Sonny Buter en zijn vriendin gaan verder. Sinds twee jaar exploiteren zij de Amsterdamse Kookschool, vlakbij de restaurants in de Binnen Banthammerstraat. Daar gaat een wereld open en kun je onder leiding van ervaren chef-koks kooklessen volgen uit keukens uit de hele wereld. Natuurlijk Thais, maar ook Frans, Italiaans, Spaans, Vietnamees en zelfs Nederlands. Je kunt je individueel opgeven of in groepsverband.

‘Kin ahaan arroy kab!’ Deze woorden staan voor ‘eet smakelijk’ in het Thais. Dat kun je bij de twee restaurants. Song Kwae is een restaurant dat snel, makkelijk, niet duur is. De deuren gaan al om 15.00 uur open terwijl Me Naam Naan een soort eetcafé is met een uitgebreide wijnkaart, al kom je bij de traditionele Thaise keuken eerder uit bij een biertje.

Me Naam Naan, Koningsstraat 29
Song Kwae, Kloveniersburgwal 14