Home Cultuur European Design Award voor Online Joods Monument

European Design Award voor Online Joods Monument

0

Het online Joods Monument van het Joods Cultureel Kwartier heeft de prestigieuze European Design Award gewonnen. Tijdens de prijsuitreiking afgelopen zaterdag in Portugal werd de vernieuwde herdenkingssite voor joodse Holocaustslachtoffers bekroond met de prijs voor ‘Best Design’ in de categorie ‘Information Site’. Een internationale jury prijst het persoonlijke en tegelijk functionele design van de site.

Casper Glorius, creative director van Driebit, het ontwerpbureau van de bekroonde website: ‘Dit is internationale waardering voor de manier waarop we deze ontzagwekkende geschiedenis hebben weten te vertalen in een digitale omgeving. Daarnaast is het een erkenning van onze strategie om design en gebruikersbeleving centraal te stellen in al onze projecten.’

Online monument
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 joden die in Nederland werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden. Initiatiefnemer was emeritus hoogleraar Isaac Lipschits (1930-2008). In 2005 ging een eerste versie van het monument online, met 7.000 door Lipschits geschreven biografieën. Sinds het Joods Monument door het Joods Cultureel Kwartier wordt beheerd, zijn in de loop der jaren tienduizenden aanvullingen gedaan, door het publiek en door een redactie van vrijwilligers en medewerkers van het Joods Cultureel Kwartier. Het aanvullen van de informatie draagt er toe bij dat de mannen, vrouwen en kinderen die in de Tweede Wereldoorlog  werden vermoord niet vergeten worden.

Indrukwekkend overzicht
De site werd in samenwerking met Internetbureau Driebit in 2016 vernieuwd. De site heeft een nieuwe vormgeving en de gebruikskwaliteit is geoptimaliseerd. Op de homepage krijgt de bezoeker een indrukwekkend overzicht van alle joodse slachtoffers van de Holocaust in Nederland, in beeld gebracht in een interactieve infographic van pixels. Elke pixel vertegenwoordigt één slachtoffer. Door in en uit te zoomen op de pixels wordt de dimensie van het aantal slachtoffers duidelijk.

Introductievideo Joods Monument.