Home Eten&Drinken Eva Evers de nieuwe kok van tHUIS aan de Amstel

Eva Evers de nieuwe kok van tHUIS aan de Amstel

0

In de kleine monumentale keuken van tHUIS aan de AMSTEL staat sinds een maand een nieuwe chefkok aan het hoofd van het keukenteam. Het is Eva Evers die van het prachtige café nog meer een culinair café wil maken. Ze was al een paar keer in de Amstel langs de voormalige ‘ingenieurswoning’ van de Zuidergasfabriek geroeid. Ze dacht: ‘Hier zou ik wel willen werken.’ En nu staat ze er achter de ‘kachel’.

‘Van jongs af aan at ik al alles, ik vond het leuk om te eten en ook om te weten hoe je iets maakte’, vertelt Eva. ‘Mijn vader speelde daar een niet onbelangrijke rol in door mij zo nu en dan kookles te geven. Ik leerde mayonaise maken, gebonden sausen en nog meer. Ik ging al vrij vroeg in de horeca werken, achter de bar, want koken dat was mijn hobby. En dat wilde ik zo houden. Tot ik op een gegeven moment in eetcafé De Koe ging werken en de chef kok daar daar door zijn rug ging.’ Eva sprong in het gat en ontdekte dat zij het heel leuk vond om in een professionele keuken te staan. ‘Alwin, de chef, vond dat ik het heel goed deed en stimuleerde mij om er verder mee te gaan. Ik naar school, en aan het werk in de keuken. Ik ben nu vijftien jaar verder en een hoop ervaring rijker.’

Ik miste toch de ‘vlammen’
Voor Eva bij tHUIS aan de AMSTEL terecht kwam was ze een jaartje de keuken uit. ‘Ik dacht dat ik wat anders wilde. Ik heb een jaar bij zorgbakkerij Iambe gewerkt als werkplaatsleider voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is een biologische bakkerij waar op ambachtelijke wijze heerlijk brood en banket wordt gebakken. Ik vond het daar heel leuk en heb er veel geleerd, maar ik miste toch de ‘vlammen’ en de dynamiek van de keuken.’

Vliegende start
‘Ik was al een aantal keren langs tHUIS aan de AMSTEL geroeid en dacht: hier zou ik wel willen werken. Ik heb de website bezocht en het concept sprak me enorm aan. Vervolgens heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en heb mijn cv gebracht. Dat was een kleine twee maanden geleden. Nu werk ik sinds een maand bij tHUIS aan de AMSTEL en heb het erg naar mijn zin, een vliegende start was het wel! Ik hoop het idee van je thuis voelen, en lekker eten te kunnen onderstrepen. Zelf ben ik erg gek op dit jaargetijde: knollen, paddenstoelen, wild, peren, appels, allerlei soorten kool… warme aardse smaken!’

Deze zomer was het aardig druk in de tuin van de voormalige ingenieurswoning van de Zuidergasfabriek. Maar ook voor het knusse interieur van het prachtige pand, dat door Stadsherstel is gerestaureerd, was de belangstelling groot. Verrassend hoe je zo’n authentiek huis een nieuw leven is begonnen als culinair en artistiek café met een relaxte huiselijke sfeer. tHUIS aan de AMSTEL staat aan de Amstel en de autovrije oever van de Korte Ouderkerkerdijk.