Alfons Olde Loohuis over long covid. In de FlexBieb
dinsdag 3 december om 20:00
Vrijwillige bijdrageNederland telt bijna een half miljoen mensen die langdurig klachten hadden of zelfs nog steeds hebben door een corona-infectie. Dit wordt long covid en ook wel postcovid genoemd.* Zo’n honderdduizend Nederlanders hebben er dusdanig last van dat ze hun werk grotendeels of zelfs helemaal moeten opgeven en zelfs amper nog sociale contacten aankunnen. Het gaat om problemen zoals ernstige vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, hoesten en stemproblemen, kortademigheid, slecht slapen, een sterk verminderd concentratievermogen enzovoort.
Sinds eind juni 2024 kunnen mensen met post- of long covid zich aanmelden om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek via het landelijke portaal www.postcovidonderzoek.nl. Dit is onderdeel van het Post-Covid Netwerk Nederland.
Tijdens deze Flex-Zijn is arts en zoönosenexpert Alfons Olde Loohuis te gast in de FlexBieb. Olde Loohuis heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de bekendheid van long covid en aan een draagvlak voor nader onderzoek.
Alfons Olde Loohuis (Oldenzaal 1951) is een Nederlandse huisarts en expert op het vlak van zoönosen: ziektes of infecties die kunnen worden overgedragen van gewervelde dieren op mensen. Als huisarts in het Brabantse dorp Herpen signaleerde Olde Loohuis in 2007 als eerste de toenmalige Q-koortsuitbraak in Nederland. Vanaf 2010 wees hij als opleider jonge huisartsen in opleiding al op het risico van epidemieën/pandemieën zoals de covid-19-pandemie die rond de jaarwisseling 2019-2020 over de wereld trok. Sindsdien maakt hij zich onder meer sterk voor mensen met long covid.
We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg ook de locatie voor actuele informatie.