Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Amstelodamumlezing Het Panoramagebouw. In het Stadsarchief

zondag 19 februari - 15:00

Gratis

Lezing door Sylvia Alting van Geusau en Ester Wouthuysen. Tegenwoordig geldt Den Haag door het Panorama Mesdag als dé panoramastad van Nederland, maar historisch gezien verdient Amsterdam deze titel. Al vroeg in de negentiende eeuw werden hier panoramaschilderingen getoond en in 1880 opende in Amsterdam het eerste Panoramagebouw van Nederland.

Dit Panoramagebouw, speciaal bedoeld voor de presentatie van panorama’s, was beeldbepalend voor de Plantagebuurt. Toen de panoramahype over was, raakte het in verval en werd het uiteindelijk, in 1936, gesloopt. Sylvia Alting van Gesau en Ester Wouthuysen onderzochten het gebouw en de panorama’s en tentoonstellingen die er te zien waren, en publiceerden erover in het Jaarboek 2021 van Amstelodamum: Kunstzinnig Vermaak in Amsterdam.

Deze lezing is deel van een reeks die het Genootschap Amstelodamum in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam organiseert. Sinds de oprichting van Amstelodamum in 1900 is de band met het Stadsarchief nauw geweest. De artikelen zijn vaak gebaseerd op bronnen uit onze collectie, en medewerkers maken deel uit van de redactie.

Gegevens

Datum:
zondag 19 februari
Tijd:
15:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Stadsarchief
Vijzelstraat 32 1017 HL

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.