Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

De Rehabilitatie van Tula. In Pakhuis de Zwijger

dinsdag 3 oktober om 20:00

Gratis

Van 17 augustus tot 19 september 1795 verzetten de tot slaaf gemaakten op Curacao zich tegen de Nederlandse slavenhouders, in een strijd voor hun vrijheid en gelijkheid. Tula, de koploper van deze opstand, was op 3 oktober 1795 hiervoor onrechtmatig geëxecuteerd, waarna hij eeuwenlang als schurk werd afgeschilderd door het koloniale bewind.

Jarenlang hebben verschillende kunstenaars, activisten en intellectuelen uit de Curaçaose gemeenschap gepleit voor het eerherstel van Tula. Het Curaçaose bestuurscollege, besloot om op 17 augustus 2010, de dag van de vrijheidstrijd (Dia di Lucha di Libertat), de eer van Tula en zijn medestrijders te herstellen. Op 3 oktober van dit jaar volgt ook de Nederlandse regering in dit gebaar. Daarom organiseren we dit jaar, samen met NiNsee, de Tula-lezing. We nodigen Prof. mr. Wouter Veraart uit om ons meer te vertellen over de juridische insteek en gevolgen van het eerherstel. Na deze lezing brengen we onderzoekers, kunstenaars en andere experts uit Curaçao (en de andere eilanden in het Koninkrijk) samen voor een gesprek over de impact van het eerherstel voor de gemeenschap.

Gegevens

Datum:
dinsdag 3 oktober
Tijd:
20:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179 1019 HC + Google Maps
Bekijk de site van Locatie

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg ook de locatie voor actuele informatie.