Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Dekmantel aan ’t IJ. In het Muziekgebouw

donderdag 1 augustus om 19:30

Alabaster DePlume, Robert Henke, Caterina Barbieri & Space Afrika, Nosaj Thing & Daito Manabe, James K, XIII + Loek Frey

Alabaster Deplume | | Grote Zaal
Angus Fairbairn, alias Alabaster DePlume, is saxofonist, spoken word-kunstenaar en schrijver die zijn wortels in Manchester en Londen heeft. De excentrieke Britse muzikant creëert muziek die alle genres overstijgt, van poëzieperformances en folk tot jazz en noem maar op. Een show van DePlume, eerder omschreven als ‘heerlijk ongemakkelijk’, heeft iets weg van een vreemd en geestig sprookje dat je niet helemaal kunt ontleden, maar wel fantastisch is om mee te maken, zeker live.

Robert Henke CBM 8032 AV | | Grote Zaal
Robert Henke, pionier in elektronische muziek, mede-ontwikkelaar van Ableton Live en audiovisueel kunstenaar, tovert met een aantal opgeknapte CBM’s (Commodore Business Machines) een verbluffende audiovisuele show uit zijn hoed. De performance, waarin hedendaagse concepten worden gecombineerd met 40 jaar oude technologie, is een experiment dat de grenzen opzoekt van wat er met oude computers bereikt kan worden. De inspiratie komt uit het sciencefiction-optimisme van de jaren 80. Ondanks hun beperkte rekenkracht – de microchip in een gemiddelde moderne wasmachine is zo’n 100.000 keer krachtiger – slagen de machines er toch in om schitterende psychedelische patronen te creëren, draaikolken van code in Matrix-stijl en flikkerende groene beelden. Het geproduceerde geluid is beperkt maar hypnotiserend: golvende sinusgolven, klikken, bliepjes en onderbrekingen.

Caterina Barbieri & Space Afrika present Last Track (w| MFO)| | Grote Zaal
De samenwerking tussen Caterina Barbieri en Space Afrika is een ware droomcombinatie. Deze beleefde in 2023 op Berlin Atonal zijn wereldpremière en blaast sindsdien iedereen omver. In een magisch samenspel versmelten de mysterieuze klanken van Barbieri met de ruimtelijke urban dub van Space Afrika, waarmee ze een geheel nieuw muzikaal landschap creëren. Aan de hand van samples – regen, stemmen, verkeer, poëzie – komt een subjectief verhaal tot leven, door het publiek ingevuld bij de scenografische klanktaferelen; zachte, zwevende synthesizers, strijkers en spiraliserende vocale refreinen.

Nosaj Thing & Daito Manabe | | Grote Zaal
Stap een cybernetisch universum in – een virtuele realiteit waar de door algoritmen gegenereerde beelden van Daito Manabe versmelten met het kosmische klankuniversum van Nosaj Thing. Door hun jarenlange samenwerking is hun synergie op het podium voelbaar. Het duo laat niet alleen een naadloze versmelting van twee creatieve geesten zien, maar ook van het menselijk lichaam en technologie, waardoor de grens tussen de echte en kunstmatige wereld vervaagt. Jason Chang (ook bekend als Nosaj Thing) heeft een achtergrond in hiphop en brak in 2009 door met zijn album Drift. Verbonden aan het innovatieve Los Angeles Leisure label, put zijn muziek uit de rijke traditie van samples en ritmische kracht van hip hop, maar zweeft vervolgens door naar luchtige, zachtere, dromerigere sferen. Het werk van Manabe, een creatieve duizendpoot (componist, programmeur, ontwerper, DJ en VJ, én oprichter van Rhizomatiks), focust op de potentiële symbiose tussen mens en machine.

James K | | Kleine Zaal
Betreed de schemerige onderwereld van James K. Haar etherische, wat bevreemdende muziek ontvouwt zich in een mengeling van ambient, zacht pulserende techno en dromerige shoegaze. De in New York woonachtige multidisciplinaire kunstenaar is de afgelopen tien jaar in steeds verschillende internet- en sociale media-persona’s gekropen. Haar werk combineert cyberpunk-visuals met gelikte teksten die als intieme dagboekfragmenten overkomen. James brengt haar muziek uit op labels als Incienso, AD 93 en PAN, maar ook op She Rocks!, haar eigen label. Daarnaast presenteert ze programma’s op NTS Radio en werkte ze samen met underground-grootheden als Yves Tumor, 3XL en Drew McDowall.

XIII | | Kleine Zaal
Permanent Rain van XIII, eind 2023 uitgekomen op Knekelhuis, kan simpelweg beschreven worden als ‘lumineus’. Het album is een mix van mutant raga, neofolk en Keltische fantasieën, waarin spelonkachtige ritmes en moderne elektronica verweven zijn met mystiek. XIII, ook bekend als Alessio Capovilla, een producer en een van de creatieve breinen achter het multidisciplinaire label Gang Of Ducks, bracht op dat label in 2015 zijn debuutalbum No (The Relative Effect of Explication) uit. Capovilla beweegt zich door nevelige klanken en voert heidense rituelen uit met klanksynthese, computermanipulatie en veldopnames. Hij opent portals tussen verschillende sonische stijlen. Zijn muziek is ongrijpbaar, maar tegelijkertijd meeslepend en onmogelijk in een hokje te plaatsen.

Loek Frey live | | Kleine Zaal
Loek Frey is een van de meest opwindende talenten die de Nederlandse scene recentelijk heeft voortgebracht. Zijn fantasierijke en gelaagde mix van IDM, techno, breakbeat en drum & bass baart opzien, met name dankzij zijn album Decipher: een breed muzikaal landschap met wisselende intensiteiten en snelheden, uitgebracht op het label Woody92’s Omen Wapta. Wat Loek onderscheidt van zijn collega’s is zijn vermogen om te switchen van zeer gedetailleerde en experimentele naar hallucinerende en emotionele geluidstructuren—iets wat je absoluut gaat meemaken tijdens dit live debuut op Dekmantel.

Uitvoerenden:
Alabaster Deplume
Robert Henke
Caterina Barbieri & Space Afrika
Nosaj Thing & Daito Manabe

Programma:
Grote Zaal:
Alabaster Deplume
Robert Henke CBM 8032 AV
Caterina Barbieri & Space Afrika present Last Track (w| MFO)
Nosaj Thing & Daito Manabe
Kleine Zaal:
James K
XIII
Loek Frey

Gegevens

Datum:
donderdag 1 augustus
Tijd:
19:30

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR + Google Maps
Bekijk de site van Locatie

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg ook de locatie voor actuele informatie.