Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Fotografen & filmers van IJburgse straten | Peter Martens

donderdag 25 november - 20:00

Vrijwillige bijdrage

Een nieuwe aflevering van onze serie over fotografen en filmers naar wie straten, pleinen en hofjes op het IJburgse Haveneiland zijn vernoemd.

Ditmaal is Peter Martens (1937-1992) aan de beurt. Martens was een bijzonder maatschappelijk betrokken Nederlandse fotograaf. Waar hij ook kwam, in Hong Kong, Rotterdam, Calcutta, Kenia of New York, overal legde hij machtsverhoudingen vast. De kreupele, biddende, moreel gebroken of zelfs vermoorde mensen die hij fotografeerde blijven mensen onder medemensen.

Martens’ dochters Anna en Lotje reizen af naar de FlexBieb om over leven en werk van hun vader te vertellen.

Het werk van Peter Martens neemt binnen de Nederlandse fotografie een unieke plaats in. Als een van de weinige Nederlandse fotografen was Martens enkele jaren betrokken bij het bekende fotobureau Magnum, en in 1977 en 1979 won hij verschillende prijzen bij World Press Photo. In 1984 werd hij bekroond met de Capi-Lux Alblas Prijs voor zijn gehele oeuvre en in 1988 riep stichting Zilveren Camera hem uit tot Fotojournalist van het Jaar. De Volkskrant omschreef Martens twee jaar geleden als ‘een van de beste Nederlandse straatfotografen’.

In 2012 zijn er twee oeuvreboeken uitgegeven: Few Loving Voices en American Testimony, door Martens kort voor zijn dood in 1992 zelf samengesteld.

Een aanzienlijk deel van het werk van Peter Martens zit in de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Ook het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum hebben foto’s van Martens in hun collectie.

NB: vanwege corona kan de FlexBieb per avond maximaal 30 bezoekers toelaten. Vooraf RESERVEREN is dan ook noodzakelijk.
Dit kan via CHIPTA

Gegevens

Datum:
donderdag 25 november
Tijd:
20:00
Kosten:
Vrijwillige bijdrage
Activiteiten Categorie:

Locatie

Flexbieb
Talbotstraat 46 1087 EM

Wij doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Door maatregelen in verband met corona kunnen activiteiten worden aangepast of geannuleerd. Wijzigingen voorbehouden.

.