Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Het landschap van de renaissance | Muziekgebouw

zaterdag 17 september - 20:15

€39,00

De Vlaming Paul Van Nevel geldt als de meester van de renaissancemuziek. Onvermoeibaar struint hij bibliotheken en markten af op zoek naar verborgen schatten. Vooral uit de tijd tussen 1400 en 1600, toen vanuit de Lage Landen de meerstemmige muziek voor kerk en hof zich over Europa verspreidde.

In dit concert met beelden combineert Paul Van Nevel dertien werken van Frans-Vlaamse componisten met landschapsfoto’s uit het zuiden van Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

Dit concert gaat over de emotionele band die de Franco-Flamands hadden met het landschap van hun geboortegrond, ruwweg de vierhoek Brugge, Mons, Saint-Quentin, Boulogne-sur-Mer. De zang van het Huelgas Ensemble voert de luisteraar mee naar de klankwereld van deze componisten en het tempo en het ritme van hun muziek. De geprojecteerde foto’s van Luk Van Eeckhout benadrukken de melancholie en stilte van de landschappen en kathedralen waarin deze musici leefden en werkten. Een uitnodiging om even stil te staan en rust te nemen.

19.00 uur | College oude muziek door Jan Van den Bossche
De Franco-Flamands
Wat was er precies ‘Vlaams’ aan de Vlaamse polyfonisten? Het culturele leven van de late middeleeuwen en de renaissance laat zich niet in landsgrenzen opsluiten. Wie zich echt in de muziek van die tijd verdiept, ontsnapt niet aan de prominente positie van een gebied dat vandaag voor een groot deel in Frankrijk ligt. Dit college vertelt het verhaal van de Frans-Vlaamse school, en hoe verschillende landen die vanuit een nationalistische cultuurpolitiek probeerden (en soms nog steeds proberen) in te lijven.

Uitvoerenden
Huelgas Ensemble
Paul Van Nevel dirigent

Programma
19.00 uur | College Jan Van den Bossche
20.15 uur | Hoofdprogramma
Werken van onder anderen Antoine Busnois, Nicholas Gombert, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez, Pierre Manchicourt

€ 39,00 | € 31,00 reductie

Gegevens

Datum:
zaterdag 17 september
Tijd:
20:15
Kosten:
€39,00
Activiteiten Categorie:

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.