Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Klassiek | La Consagración de la Primavera

woensdag 10 november - 20:15

€43,00

Stravinsky’s ballet Le sacre du printemps en de flamencodans: beide worden gekenmerkt door strakke en complexe ritmes. Flamencovernieuwer Israel Galván brengt de flamenco en Stravinsky samen als hij in de voetsporen treedt van de legendarische eerste choreograaf-danser van de Sacre, Vaslav Nijinski. De beroemde choreografie van Nijinksi veroorzaakte bij de première in 1913 een groot schandaal, en ook Galván doet met zijn radicale vernieuwingen de flamenco op zijn grondvesten trillen.

‘Dit is mijn bijdrage aan Stravinsky: ik maak van mijn lichaam het percussieve instrument van zijn werk’, aldus Galván. De ‘Nijinski van de flamenco’, zoals hij in de jaren 90 werd gedoopt, wórdt hier Nijinski. Met zijn lichaam als klankkast geeft hij zich volledig over aan de pianopartituur van de Sacre, waarin ritme de stuwende kracht is. De muzikale leiding is in handen van de meesterlijke jazzpianiste Sylvie Courvoisier met wie Galván al tien jaar nauw samenwerkt.
‘Le sacre du printemps is een ontmoeting met een werk dat iedereen kent. De Sacre dansen betekent dat ik me moet verhouden tot een plek waar geen vrijheid is, omdat iedereen het kent en gedanst heeft. Het is een geweldige uitdaging om zo getrouw mogelijk de partituur te volgen en binnen deze strengheid te voelen dat je iets nieuws te vertellen hebt.’ – Israel Galván

‘De Sacre is voor iedere componist, musicus de toetssteen, een onuitputtelijke bron van inspiratie. De avant-gardistische dimensie van dit meer dan honderd jaar oude meesterwerk blijft intact tot op de dag van vandaag. Het gaat erom naar de essentie terug te keren, naar de muziek voor de notatie, ‘een terugkeer naar het skelet, naar Stravinsky in zijn kamer.’ – Sylvie Courvoisier

Uitvoerenden
Israel Galván dans, choreografie, dramaturgie
Sylvie Courvoisier piano, muzikale leiding
Cory Smythe piano

Ruben Camacho lichtontwerp
Pedro León geluid
Pablo Pujol decor en technische leiding
Balbi Parra regieassistent
Reyes Muriel del Pozo kostuums

Programma
Sylvie Courvoisier | Cory Smythe Conspiración
Igor Stravinsky Le sacre du printemps voor twee piano’s
Sylvie Courvoisier Spectro

€ 43,00 | € 34,50 reductie

Gegevens

Datum:
woensdag 10 november
Tijd:
20:15
Kosten:
€43,00
Activiteiten Categorieën:
,

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

Wij doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Door maatregelen in verband met corona kunnen activiteiten worden aangepast of geannuleerd. Wijzigingen voorbehouden.

.