Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Kreupele duivels | Dudok Quartet

donderdag 11 februari - 20:00

vrijwillige bijdrage

Het Dudok Quartet neemt vanuit drie verschillende perspectieven Hongaarse volksmuziek onder de loep. Dudok-primarius Judith van Driel maakte een kwartetbewerking van een virtuoze asymmetrische dans van Kálmán Balogh, grootmeester van het cimbalom (hakkebord). De veelzeggende titel luidt Sánta ördög: ‘Kreupele duivel’. En Joseph Haydn, ‘de vader van het strijkkwartet’, werkte jarenlang in Hongarije. Ook György Ligeti liet zich in navolging van landgenoten als Bartók volop liet inspireren door volksmuziek, hoewel in zijn Tweede strijkkwartet vooral de compromisloze einzelgänger Ligeti is te horen.

Het Dudok Quartet heeft naam gemaakt met expressieve en intelligente vertolkingen en fantasievolle programma’s. Hun opname van Haydns Strijkkwartetten op. 20 – gecomponeerd aan het hof van Esterházy, bijgenaamd ‘het Hongaarse Versailles’ – kreeg internationaal veel lof. In deze reeks van zes strijkkwartetten kun je invloed van Hongaarse muziek beluisteren: Haydn speelt met asymmetrie in de zinsbouw en er zijn opvallende eenstemmige passages.

Gegevens

Datum:
donderdag 11 februari
Tijd:
20:00
Kosten:
vrijwillige bijdrage
Activiteiten Categorie:

Wij doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Door maatregelen in verband met corona kunnen activiteiten worden aangepast of geannuleerd. Wijzigingen voorbehouden.

.