Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Lezing en film | Proustdag

zondag 5 september - 11:00 tot 15:00

€3,00

Literair evenement rond Marcel Proust met een lezing en een film. 

À la recherche du Temps Perdu (Op zoek naar de Verloren Tijd) van Marcel Proust is één van de meesterwerken in de wereldliteratuur. Deze omvangrijke roman van 3000 pagina’s is een schatkist vol psychologische inzichten, filosofische overwegingen en sociologische observaties. Bijna 200 jaar na het overlijden van Marcel Proust (1871-1922) spreekt de Recherche nog steeds tot onze verbeelding.

Programma

11:00 – 12:30 ‘Ik ben het zelf’, een lezing door sociaal-psycholoog Ad van der Made over de ideeën van Marcel Proust over het ‘ik’.

Over de lezing:
Voor zijn omvangrijke roman A la recherche du temps perdu heeft Proust de vorm gekozen van de ‘ik-vertelling’ waarin de ‘ik’ zowel verteller als handelend personage is. Over de verschillende opvattingen omtrent het ‘ik’: het onderscheid tussen het ‘ware ik’ en het ‘andere ik’, verbonden met de kritiek van Proust op de grote criticus Sainte-Beuve, maar ook het fenomeen dat personages bestaan uit verschillende ‘zelven’. Verteller spreekt over ‘talloze ikken waaruit wij bestaan’.

13:00 – 15:00 Film met korte inleiding door Anja-Hélène van Zandwijk

Un amour de Swann (1984) van Volker Schlöndorff, Frankrijk/Duitsland. Naar de gelijknamige roman van Marcel Proust.

Over de film:
Volker Schlöndorff: Un amour de Swann (1984)

Charles Swann, een graag geziene gast in de aristocratische milieus van eind 19e eeuw, wordt stapelverliefd op Odette de Crécy, een demi-mondaine, als hij in haar het beeld van de Zephora van Boticelli ziet. Maar zijn hartstochtelijke gevoelens worden destructief als hij in de greep komt van een alles verterende jaloezie.

Duur 110 minuten

Entree € 3 | vrienden gratis | meer info

Gegevens

Datum:
zondag 5 september
Tijd:
11:00 tot 15:00
Kosten:
€3,00
Activiteiten Categorie:

Locatie

Huis de Pinto
Sint Antoniesbreestraat 69 1011 HB

Wij doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Door maatregelen in verband met corona kunnen activiteiten worden aangepast of geannuleerd. Wijzigingen voorbehouden.

.