Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Lezing | Geen geboorteland, maar een coördinaat

woensdag 10 augustus - 15:00

Het jaar is 1950. Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op het stoomschip de Ranchi, met aan boord militairen en hun familie, 37 kinderen geboren. Ze moesten na de bloedige onafhankelijkheidsoorlog het land in allerijl verlaten. In hun paspoort staat geen geboorteland, maar een coördinaat. Het land van hun ouders, Nederlands-Indië, bestaat dan inmiddels niet meer.

Documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde alle Ranchi baby’s op en dook zo in hun familiegeschiedenis en worsteling met de erfenis van het koloniale verleden. Woensdag 10 augustus vertelt hij zijn verhaal in het Amsterdam Museum aan de Amstel met een bijzondere lezing. Ranchibaby Henk Eyk schuift aan bij het gesprek. Zijn vader vertrok, op zoek naar een beter leven, vanuit de Beemster naar Nederlands-Indië. Het liep allemaal heel anders dan gedacht.

Amsterdam en Indonesië hebben een lange en tumultueuze relatie. Kunnen we elkaar beter begrijpen door verhalen van onze beladen geschiedenissen te delen? Vier kleine buurtmusea gingen deze uitdaging aan: In een hoekje van het Amsterdam Museum belichten zij Indonesië’s erfenis in – en invloed op – de stad. De tentoonstelling Amsterdam/Indonesië is nog tot 28 augustus te bezichtigen.

Amsterdam Evenement gratis op vertoon entreebewijs museum
Reserveren: https://www.amsterdammuseum.nl/events/museum-om-de-hoek/27540

Gegevens

Datum:
woensdag 10 augustus
Tijd:
15:00

Locatie

Amsterdam Museum
Amstel 51 1018 DR

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.