Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Lezing Martin Bossenbroek. In Linnaeus Boekhandel

donderdag 23 maart - 20:00

€5,00

Martin Bossenbroek houdt een lezing over zijn boek De Zanzibardriehoek – een slavernijgeschiedenis 1860-1900. 

Aanmelden via [email protected] of 020 468 7192

In 1873 dwingt Groot-Brittannië de sultan van Zanzibar tot het sluiten van de plaatselijke slavenmarkt, het centrum van de Oost-Afrikaanse mensenhandel. Een kwart eeuw later is het op het hele eiland gedaan met de slavernij. Net als met de onafhankelijkheid van het sultanaat. Na de kortste oorlog in de geschiedenis – nog geen drie kwartier – wordt Zanzibar een Brits protectoraat. Einde van de slavernij, begin van de onderwerping. Het westerse imperialisme is, heel paradoxaal, zowel humanitair, commercieel als agressief.

De Zanzibardriehoek beschrijft de laatste episode in de slavernijgeschiedenis vanuit de direct betrokkenen: de zendeling-ontdekkingsreiziger David Livingstone, bijgestaan door bevrijde slaven als James Chuma en gevolgd door avonturiers als Henry Stanley. Sultan Barghash en slavenhandelaar Tippu Tip verzetten zich, maar moeten buigen voor één man, de selfmade diplomaat John Kirk. Uiteindelijk is ook Kirk zelf niet meer dan een trekpop van de werkelijke hoofdrolspelers in de Europese regeringscentra.
De Zanzibardriehoek gaat net als De Boerenoorlog over goede bedoelingen, kwade opzet en de tragiek van Afrika, het slaafgemaakte continent.

Martin Bossenbroek is een Nederlands historicus en auteur. Bossenbroek studeerde in 1980 cum laude af in geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde vervolgens in 1992 aan de Universiteit Leiden. Hierna was hij onder andere directielid bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en docent aan de Universiteit Utrecht.

Bossenbroek won in 2013 de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek De Boerenoorlog, dat de Tweede Boerenoorlog van 1899 tot 1902 beschrijft. Het boek stond ook op de shortlist voor de AKO Literatuur Prijs.

In 2016 publiceerde hij Fout in de Koude Oorlog – Nederland in tweestrijd 1945-1989. Het boek bereikte de shortlist van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek en de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs.

In 2020 verscheen De wraak van Diponegoro – Begin en einde van Nederlands-Indië. Het boek beschrijft de Java-oorlog (1825-1830) en de dekolonisatieoorlog (1945-1949) aan de hand van de biografieën van vier hoofdrolspelers: Diponegoro, Hendrik Merkus de Kock, Soekarno en Huib van Mook.

 

Gegevens

Datum:
donderdag 23 maart
Tijd:
20:00
Kosten:
€5,00
Activiteiten Categorieën:
,

Locatie

Linnaeus Boekhandel
Middenweg 29 1098 AB

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.