Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Liedjes die niet mochten

zaterdag 26 juni - 16:30 tot 17:30

€20

Muzikaal kleinkunst liedprogramma door het Nederlied Ensemble, gebaseerd op het gelijknamige boek van Henk van Gelder en Robert van ‘t Wout.

Dankzij de corona-versoepelingen zijn er voor ieder optreden een paar extra kaarten beschikbaar!
Zat 26 juni 16.30
Zat 26 juni 19.30
Zon 27 juni 14.00
Zon 27 juni 16.30
Zon 27 junI 19.30

In het huidige tijdperk van social media en vrije meningsuiting is het ondenkbaar dat iets verboden wordt uit te voeren of uit te zenden. Echter, ooit had Nederland zijn heilige huisjes, zoals ‘het fatsoen’, ‘de religie’ en ‘het koningshuis’. Wie daarover wilde zingen in het theater, op de grammofoonplaat, voor de radio of op de televisie, kreeg te maken met handhavers van de goede zeden. Bijvoorbeeld vroeger met de Radio Omroep Controle Commissie of met de Vereniging Voor Eer en Deugd, die vaak sprak over ‘zedenverwildering’. Maar ook veel later nog (1992) werd het lied ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan’ door de bevrijdingscommissie verboden, omdat het was geschreven door Jacques van Tol, die fout was in de oorlog.

Waarom mocht ‘Ouwe Daatje’ van cabaretpionier Eduard Jacobs tot in de jaren zestig niet worden uitgevoerd? En wie verbood het repertoire van J.H. Speenhoff, Jean-Louis Pisuisse, Guus Vleugel en Jos Brink? Speelden commerciële belangen een rol toen Philips de opname van het ‘Railroad’ liedje van Wim Kan op de plaat tegen hield? Wat was er nou eigenlijk zo erg aan ‘Milord’ van Corry Brokken? Zo erg dat de halve natie zich aan de ingezonden brievenschrijverij zette! En Robert Long voelde toen ook de hete adem van de christelijke censuur in zijn nek.

Gaan we nu met de huidige protesten, bedreigingen en heilige huisjes weer diezelfde kant op? Een verrassend en toch onderhoudend, eigenlijk ‘verboden’, liedjesprogramma. Geheimhouding verplicht!

Gegevens

Datum:
zaterdag 26 juni
Tijd:
16:30 tot 17:30
Kosten:
€20

Locatie

De Nieuwe KHL
Oostelijke Handelskade 44A

Wij doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Door maatregelen in verband met corona kunnen activiteiten worden aangepast of geannuleerd. Wijzigingen voorbehouden.

.