Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Online talkshow over de grote epidemie in Rembrandts tijd

zondag 28 februari - 20:00

Gratis

In de zeventiende eeuw heerste er ook al een epidemie in Nederland: de pest. Tijdens de laatste epidemiegolf, in de jaren 1663-1664, vielen er in Amsterdam 24.148 doden, meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. Ook Rembrandt werd door de ziekte geraakt: zijn geliefde Hendrickje Stoffels stierf aan de pest, hetzelfde wordt vaak gesuggereerd over zijn zoon Titus. In de nieuwste editie van de talkshow RembrandtLIVE gaat presentator Emma Waslander vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Epco Runia (Museum Het Rembrandthuis).

De talkshow is op zondag 28 februari om 20.00 uur online te volgen op de Facebook-pagina van Museum Het Rembrandthuis of via de website: rembrandthuis.nl/rembrandtlive.

Welke invloed had de pestepidemie op Amsterdam in de zeventiende eeuw? Erik Schmitz (onderzoeker van het Stadsarchief Amsterdam en Amsterdamkenner) zal dieper ingaan op infectieziekten in onze geschiedenis, met name in de hoofdstad, waar Rembrandt woonde. Epco Runia (hoofd Collectie & Educatie van Museum Het Rembrandthuis) werpt de schijnwerper op Rembrandts privéleven: hoe raakte de epidemie het gezin van de kunstenaar, en hoe is dat terug te zien in zijn kunst?

Talkshowreeks RembrandtLIVE
‘RembrandtLIVE #3: Rembrandts epidemie’ is de derde editie van de talkshow van Museum Het Rembrandthuis. In eerdere edities kwamen de onderwerpen ‘Rembrandts vrouwen’ (met o.a. Simone van der Vlugt) en ‘Zwart in Amsterdam’ (met o.a. Mitchell Esajas en Mark Ponte) aan bod. De vierde editie van RembrandtLIVE staat gepland op 7 mei en zal gaan over de zeventiende-eeuwse olifant Hansken, naar aanleiding van de tentoonstelling Hansken. Rembrandts olifant in Museum Het Rembrandthuis (1 mei – 25 juli 2021)

Gegevens

Datum:
zondag 28 februari
Tijd:
20:00
Kosten:
Gratis
Activiteiten Categorieën:
,

Wij doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Door maatregelen in verband met corona kunnen activiteiten worden aangepast of geannuleerd. Wijzigingen voorbehouden.

.