Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Open dag | Dierenambulance Amsterdam

zondag 4 september - 12:00 tot 16:00

Kom langs voor een rondleiding in het pand en bekijk een ambulance vanbinnen. Naast rondleidingen, vinden er interessante lezingen van partners plaats. Zo vertelt ecoloog Atze van der Goot over de aanpassing van wildlife aan steden.

In een infomarkt staan -naast wijzelf- diverse netwerkpartners, waaronder Red een Legkip, dierenasiel Oostzaan, kinderboerderij De Werf en vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht. Ook zijn de politie en de brandweer aanwezig. Er is een gezellig terrasje met foodtruck en bar. Met een loterij kunnen fantastische prijzen gewonnen worden.

Kinderen kunnen zich vermaken met ‘Red je (knuffel)dier’ waar een parcour afgelegd moet worden om een knuffeldier te redden. De kinderen leren verbandjes leggen en de stethoscoop gebruiken. Ook kan er ‘meegevaren’ worden op een schminkboot.

Ecoloog Atze van der Goot had samen met zijn collega’s voor de allereerste keer sinds 50 jaar in de omgeving van Amsterdam een otter gespot en op beeld gezet. “Ons beeld van de natuur en dieren is voornamelijk gericht op natuurgebieden die we kennen van wandelingen en BBC-documentaires over verre oorden. Maar wat doen vossen dan in stadsparken? En waarom zwemt er een otter bij de Diemervijfhoek en niet in een idyllisch riviertje? Terwijl wij ons focussen op het beschermen van de gefragmenteerde natuurgebieden, doemen zich overal zoogdieren en vogels in en rond de stad op. Is er een toekomst voor wildlife weggelegd in Amsterdam?”

Dr. Bert Toxopeus, onderzoeker aan de universiteit van Twente, komt een lezing geven over weidevogels. “Onder de vogels vormen de weidevogels een speciale groep vogels. Aan de ene kant, omdat deze groep vogels eigenlijk symbolisch is voor onze weiden en boeren cultuurlandschap. Aan de andere kant, omdat deze groep ook juist weer het meest bedreigd wordt door ons boerenlandschap. Hoe lossen we dit dilemma op?”

Rechter-plaatsvervanger en tot voor kort docent bij Algemene rechtsleer en Europese studies Jack Jan Wirken vertelt over dieren en rechten. ‘Waarom het slaan van een paard geen mishandeling kan heten, waarom een hond geen mand kan hebben.’ Een lezing over de juridische positie van dieren; de consequenties van het ontbreken van rechtssubjectiviteit voor hen.
En hoe voorkom je de kans op een bijtincident met een hond? Dat vertelt de Martin Gaus academy.

Gegevens

Datum:
zondag 4 september
Tijd:
12:00 tot 16:00
Activiteiten Categorieën:
,

Locatie

Dierenmbulance Amsterdam
Voorlandpad 2 1098 TZ

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.