Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Opening expositie | KAZAL – Narrating Haitian Memories

woensdag 25 mei - 17:00

Gratis
Foto © Jean Marc Abelard / K2D.

Tijdens de opening zullen fotografen Georges H. Rouzier, Reginald Louissaint en beeldend kunstenaar Tessa Mars vertellen over hun projecten. Het gesprek wordt gemodereerd door professor en onderzoeker Alessandra Benedicty-Kokken.

KAZAL is een fotoproject dat de herinneringen aan de dictatuur van François Duvalier in Haïti traceert door te kijken naar de geschiedenis van Kazal. Dit dorp ten noorden van Port-au-Prince is in 1969 de locatie van een belangrijke gebeurtenis in de hedendaagse geschiedenis van het land dat uit de officiële geschiedenis is gewist: het bloedbad van Kazal.

Drie jaar lang gingen zes fotografen van het Haïtiaanse collectief Kolektif 2 Dimansyon (K2D) in gesprek met de inwoners van Kazal over hun herinneringen aan plekken en gebeurtenissen. Ze troffen een bewogen geschiedenis aan die tot op de dag van vandaag nog niet is erkend.

Binnen het project is fotografie de belangrijkste vorm in het vertellen van de herinnering. Tegelijkertijd kan fotografie, als getuigenis van het verleden, zowel inhoud als bron van historische kennis zijn; het activeert de herinnering aan een historisch feit en nodigt uit tot reflectie. Dit project onderzoekt echter ook hoe fotografie een fragmentarische, gedeeltelijke, subjectieve, en meerduidige getuigenis vormt.

De werken tonen een interpretatie van de werkelijkheid en het trauma die nooit helemaal te vatten zijn in de context van Haïti en een generatie na Duvalier. Deze presentatie van K2D’s KAZAL-project biedt tevens een extra perspectief op de vertelling van de herinnering door werk van de Haïtiaanse kunstenaar Tessa Mars. Mars onderzoekt de transformatieve strategieën voor overleving, verzet, empowerment en heling die het maken van afbeeldingen en het vertellen van verhalen ons kunnen bieden.

Kunstenaars
Kolektif 2 Dimansyon: Edine Célestin, Fabienne Douce, Reginald Louissaint Jr, Mackenson Saint Felix, Moïse Pierre, Georges H. Rouzier
& Tessa Mars
Audio-opname: Dumas Maçon
Curator: Nicola Lo Calzo

Gegevens

Datum:
woensdag 25 mei
Tijd:
17:00
Kosten:
Gratis
Activiteiten Categorie:

Locatie

Framer Framed
Oranje-Vrijstaatkade 71 1093 KS
Site:
framerframed.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.