Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

QPFA 2023 | Nacer/Birth. Theater in Plein Theater

vrijdag 31 maart - 20:00

€17,50

Een ode aan de kennis en de strijd van de inheemse vroedvrouw uit de regio Imbabura in het noorden van Ecuador.

Theatervoorstelling NACER/BIRTH komt eindelijk naar Nederland en is te zien in het Queering Puppets Festival Amsterdam en het ICAF (International Community Arts Festival, Rotterdam) 2023!

NACER/BIRTH werd in 2015 gemaakt in Quito en Otavalo (Imbabura regio) in het noorden van Ecuador. Een zeer spirituele regio, waar de lokale bevolking de onderdrukking van de Spaanse kolonie op verschillende manier heeft weten te weerstaan. Corporacion Humor y Vida raakte geïnspireerd door de cultuur en visies van de lokale bevolking en maakte met Berith Danse een theatervoorstelling over de verloskundigen, met wie ze nauw samenwerkten om hun spirituele en medische kennis en werkwijze te leren kennen.

NACER/BIRTH is een ode aan vrouwen van Otavalo en de kennis die ze eeuwenlang van moeder op dochter overdroegen. Tot voor kort werkten de vrouwen in de illegaliteit, omdat hun voorouderlijke kennis en werkwijze was verketterd. Op het moment dat de voorstelling werd gemaakt werden zij erkend als echte medici en onderdeel van het ziekenhuissysteem en ontstond er een herwaardering van haar kennis en belangrijke rol voor het geven van leven.

De voorstelling is een enscenering van de geboorte met de wijsheid van voorouderlijke kennis uit de Imbabura regio. Een mix van poppenspel, video, dans, experimenteel theater en nieuwe performance-technologieën, waarin ritueel, praktijk, verschillende generaties, tijd, ruimte en voorouderlijke kennis samenkomen, maar ook inzichten vanuit de Andes en westerse perspectieven. Met als doel de rol van vrouwen, verloskundigen en moederschap in de opbouw van een gemeenschap zichtbaar te maken en te erkennen.

Gesproken taal: Spaans
Ondertiteling: ENG

Gegevens

Datum:
vrijdag 31 maart
Tijd:
20:00
Kosten:
€17,50
Activiteiten Categorieën:
,

Locatie

Plein Theater
Sajetplein 39 1090 AB
Bekijk de site van Locatie

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.