Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Romantiek in middentoonstemming

zondag 27 juni - 11:00 tot 12:00

€14,50

Eerste organist van het Fokker-orgel Ere Lievonen speelt op 27 juni om 11.00u in de Kleine Zaal van Muziekgebouw aan ’t IJ een concert met romantisch orgelrepertoire in de middentoonstemming. Precies zoals de beroemde Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens zich zijn toekomstmuziek had voorgesteld.

Het ongelimiteerd van de ene naar de andere toonsoort gaan (moduleren) is een veel gebruikt stijlmiddel door componisten uit de Romantiek. In de middentoonstemming is doormoduleren echter niet mogelijk. Dat het door Christiaan Huygens uitgevonden 31-toonssysteem – waarin de middentoonstemming verborgen ligt – de oplossing voor dit probleem is, begint gaandeweg meer en meer bekend te worden. Desalniettemin is het Fokker-orgel nog steeds het enige orgel ter wereld waarop onder meer romantische muziek op realistische wijze in deze stemming uitgevoerd kan worden.

Met behulp van subtiele digitale orgelregisters van Hauptwerk, gestemd in het 31-toonssysteem, wordt een groot hybride orgel gecreëerd dat het romantische orgel (dat in grote kerken soms wel dertig tot zestig orgelregisters bevat) goed kan simuleren. Het vierdelige speakersysteem, dat enkele jaren geleden vlak boven de orgelpijpen van het Fokker-orgel is aangebracht, schept de illusie dat ook de toegevoegde klanken uit het akoestische orgel komen waardoor een groot orgel tot stand komt.

Het fascinerende idee om romantische orgelmuziek in de middentoonstemming tot leven te brengen is reeds een lang gekoesterde wens van Stichting Huygens-Fokker. Aan alleskunner Ere Lievonen de nobele taak om dit idee te verklanken. Op het programma staan werken van beroemde negentiende-eeuwse componisten als Anton Bruckner, Richard Wagner en César Franck.

Gegevens

Datum:
zondag 27 juni
Tijd:
11:00 tot 12:00
Kosten:
€14,50

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

Wij doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Door maatregelen in verband met corona kunnen activiteiten worden aangepast of geannuleerd. Wijzigingen voorbehouden.

.