Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Vandaag in de Cello Biënnale

zondag 23 oktober - 09:30 tot 22:00

Tien dagen lang zijn het Muziekgebouw en Bimhuis in de ban van de cello. Meer dan 90 concerten, masterclasses en workshops door musici, ensembles en orkesten uit de hele wereld. Grote namen, oude bekenden, nieuwe gezichten en de sterren van de toekomst. Het programma van vandaag.

09.30 uur
Bach&Breakfast
Steuart Pincombe

Zes festivaldagen beginnen zoals elke dag zou moeten beginnen: een licht ontbijtje van versgeperste jus, een warme croissant en een cappuccino, gevolgd door een van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door telkens een andere solist.

Van cellostudenten, cellofanaten en doorgewinterde klassieke muziekliefhebbers tot mensen die dit vóór hun werk nog even meepikken: deze Biënnaleklassieker is geliefd bij iedereen!

Uitvoerenden
Steuart Pincombe cello

Programma
Ontbijt vanaf 8.45 uur

9.30 uur | Grote Zaal
Johann Sebastian Bach Suite nr 5 in c

€ 17,50 | € 14,00 reductie


10.15 uur | Bimhuis
Masterclass Jean-Guihen Queyras

Studenten uit de hele wereld komen tijdens de Cello Biënnale naar Amsterdam om in een paar dagen te zien en te horen wat ze anders pas in jaren bij elkaar zouden sprokkelen. Een paar uitverkorenen krijgen ook nog de kans om les te krijgen van de beste pedagogen uit de cellowereld. Iedere masterclass duurt een uur en drie kwartier, verdeeld over twee studenten. De pianobegeleiders zijn Noriko Yabe en Daniël Kramer.

Uitvoerenden
Jean-Guihen Queyras cello

€ 15,00 | € 12,00 reductie


 

11.30 uur
Latijns-Amerika
Polish Cello Quartet, Reinhard Latzko + Amparo Lacruz

Violist, dirigent en componist Silvestre Revueltas was in de eerste helft van de vorige eeuw een van de belangrijkste kunstenaars van Mexico. Met het orkestwerk Sensemayá (de Mexicaanse variant van de Boléro van Ravel) verwierf hij wereldfaam. Het Polish Cello Quartet laat horen hoe Sensemayá klinkt in een versie voor vier cello’s en slagwerk.

De culturele rol van Alberto Ginastera in Argentinië was vergelijkbaar met die van Revueltas in Mexico. Zijn effectvolle Pampeana geïnspireerd op de pampa, het gebied waar de stoere Argentijnse gauchos leefden, schreef hij in 1950 voor zijn toekomstige vrouw, de celliste Aurore Natola. De Spaanse celliste Amparo Lacruz speelt de sonate van de Mexicaanse gitarist en componist Manuel Ponce. Job ter Haar, cellist, muziekwetenschapper en kenner van Latijns-Amerikaanse muziek maakte de bewerkingen van de composities van Revueltas, Baden Powell, Montana en Costa.

Uitvoerenden
Polish Cello Quartet:
Tomasz Daroch, Wojciech Fudala, Krzysztof Karpeta, Adam Krzeszowiec cello

Reinhard Latzko cello
Amparo Lacruz cello
Frank van de Laar piano
Juan Zurututza piano
Pepe Garcia slagwerk

Programma
Alberto Ginastera Pampeana nr. 2
Manuel Ponce Sonate voor cello en piano
Baden Powell Samba em Prelúdio (arr. Job ter Haar)
Gentil Montana Porro Colombiano (arr. Job ter Haar)
Yamandu Costa Milonga Choro (arr. Job ter Haar)
Silvestre Revueltas Caminando (arr. Job ter Haar)
Silvestre Revueltas Sensemayá (arr. Job ter Haar)

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

14.15 uur | Kleine Zaal
Masterclass Matt Haimovitz

Studenten uit de hele wereld komen tijdens de Cello Biënnale naar Amsterdam om in een paar dagen te zien en te horen wat ze anders pas in jaren bij elkaar zouden sprokkelen. Een paar uitverkorenen krijgen ook nog de kans om les te krijgen van de beste pedagogen uit de cellowereld. Iedere masterclass duurt een uur en drie kwartier, verdeeld over twee studenten. De pianobegeleiders zijn Noriko Yabe en Daniël Kramer.

Uitvoerenden
Matt Haimovitz cello

€ 15,00 | € 12,00 reductie


 

15.00 uur
CvA Symfonieorkest
Eric Byers, Benjamin Kruithof + Zlatomir Fung

In 2019 was de winnaar van het Tsjaikovski Concours – hét concours der concoursen in St. Petersburg – de toen 19-jarige Zlatomir Fung. In de finale schitterde hij met Tsjaikovski’s Rococovariaties. Nu speelt hij dat stuk samen met de jonge musici van het Conservatorium van Amsterdam. Benjamin Kruithof was in 2020 de glansrijke winnaar van het Nationaal Cello Concours. Een finale met groot symfonieorkest was toen niet mogelijk en gelukkig kan Benjamin dit jaar alsnog stralen als solist in de romantische Poème van Henriëtte Bosmans.

Frieda’s Reis, het nieuwe celloconcert van Kate Moore, is een eerbetoon aan Frieda Belinfante, celliste, dirigente en sleutelfiguur in het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog vertrok Belinfante naar Los Angeles waar ze opnieuw een voorvrouw werd in de culturele wereld. De in Los Angeles wonende cellist Eric Byers werkte eerder met Kate Moore samen en speelt nu in Nederland de wereldpremière van Frieda’s reis: de cirkel is rond.

Uitvoerenden
Benjamin Kruithof cello
Eric Byers cello
Zlatomir Fung cello
CvA Symfonieorkest
Sander Teepen dirigent

Programma
Henriëtte Bosmans Poème
Kate Moore Frieda’s Reis
Pjotr Tsjaikovski Pas de Deux uit Notenkraker
Pjotr Tsjaikovski Rococovariaties

€ 28,00 | € 22,50 reductie


19.00 + 21.30 uur
Die 12 Cellisten der Berliner Philharmoniker

Al 50 jaar zijn ‘Die 12 Cellisten’ in veel opzichten het grote voorbeeld voor cello-ensembles over de hele wereld. Met voor hen geschreven composities, geweldige arrangementen en bovenal samenspel als van een topstrijkkwartet hebben zij de grenzen van het cello-ensemble verkend en verlegd. Hedendaagse componisten als Brett Dean en Boris Blacher wisten hoe ze de Berliners konden uitdagen. Klassiekers van Nino Rota en Astor Piazzolla ontbreken niet.

Uitvoerenden
Die 12 Cellisten der Berliner Philharmoniker

Programma
Julius Klengel Hymnus für 12 Celli
Boris Blacher Blues, Espagnola und Rumba philharmonica
Nino Rota La strada
Juan Tizol | Duke Ellington Caravan
Brett Dean Twelve Angry Men
Henri Bourtayre Fleur de Paris
Hubert Giraud Sous le ciel de Paris
Wilhelm Kaiser-Lindemann Die 12 in Bossa Nova
Astor Piazzolla Fuga y misterio

€ 37,00 | € 29,50 reductie


 

20.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST Ayanna Witter-Johnson

‘Als tweede generatie Jamaicaan, geboren in Groot-Brittannië, brengt mijn muziek een eerbetoon aan het erfgoed van mijn voorouders, mijn cultuur en identiteit’, aldus Ayanna Witter-Johnson, die in haar songs jazz, R&B, reggae en klassieke muziek combineert.

Witter-Johnson is componist, cellist en singer-songwriter, trad eerder op in het North Sea Jazz Festival en in het Concertgebouw, waar ze ook haar celloversie van Roxanne opnam, de grootste hit van The Police. Tijdens CELLOFEST geeft zij haar eerste soloconcert in Nederland.

Uitvoerenden
Ayanna Witter-Johnson cello

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

22.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST L.E.J ft. Nesrine

De Franse meidenpopgroep L.E.J – Lucie, Élisa and Juliette – is wereldberoemd in Frankrijk dankzij aanstekelijke nummers waarin altijd de cello een rol speelt, in de beat, de baslijn of tweede stem. De groep scoort hit na hit in de Franse top 40, speelt in alle grote clubs en concertzalen en heeft inmiddels wereldwijd miljoenen views op YouTube. In 2022 komt L.E.J tijdens CELLOFEST voor het eerst naar Nederland.

Speciaal voor de Cello Biënnale treden ze in dit programma op met de Frans-Algerijnse celliste Nesrine, een oude bekende van het festival en later in de week ook solo te horen met het Metropole Orkest.

Uitvoerenden
Lucie Lebrun zang, saxofoon
Élisa Paris zang, percussie
Juliette Saumagne cello, bas, zang
Nesrine cello, zang

€ 20,00 | € 16,00 reductie

Gegevens

Datum:
zondag 23 oktober
Tijd:
09:30 tot 22:00
Activiteiten Categorie:

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.