Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Vandaag in de Cello Biënnale

maandag 24 oktober - 09:30 tot 20:15

Tien dagen lang zijn het Muziekgebouw en Bimhuis in de ban van de cello. Meer dan 90 concerten, masterclasses en workshops door musici, ensembles en orkesten uit de hele wereld. Grote namen, oude bekenden, nieuwe gezichten en de sterren van de toekomst. Het programma van vandaag.

 

09.30 uur
Bach&Breakfast Matthias Bartolomey

Zes festivaldagen beginnen zoals elke dag zou moeten beginnen: een licht ontbijtje van versgeperste jus, een warme croissant en een cappuccino, gevolgd door een van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door telkens een andere solist.

Van cellostudenten, cellofanaten en doorgewinterde klassieke muziekliefhebbers tot mensen die dit vóór hun werk nog even meepikken: deze Biënnaleklassieker is geliefd bij iedereen!

Uitvoerenden
Matthias Bartolomey cello

Programma
Ontbijt vanaf 8.45 uur

9.30 uur | Grote Zaal
Johann Sebastian Bach Suite nr 3 in C

€ 17,50 | € 14,00 reductie


 

10.15 uur | Bimhuis
Masterclass Boris Andrianov

Studenten uit de hele wereld komen tijdens de Cello Biënnale naar Amsterdam om in een paar dagen te zien en te horen wat ze anders pas in jaren bij elkaar zouden sprokkelen. Een paar uitverkorenen krijgen ook nog de kans om les te krijgen van de beste pedagogen uit de cellowereld. Iedere masterclass duurt een uur en drie kwartier, verdeeld over twee studenten. De pianobegeleiders zijn Noriko Yabe en Daniël Kramer.

€ 15,00 | € 12,00 reductie


 

11.30 uur
AMERIKA!
Zlatomir Fung, Eric Byers + Matt Haimovitz

Voor de opening van het Kennedy Center in Washington in1971 componeerde Leonard Bernstein op verzoek van Jacqueline Kennedy een nieuw muziektheaterstuk: Mass. Later maakte hij een arrangement voor cello en piano, de Three Meditations from MASS, vaak uitgevoerd door Mstislav Rostropovitsj. De door Bernstein bewonderde Aaron Copland liet zich voor zijn composities inspireren door het landschap en het Amerikaanse leven van de jaren veertig en vijftig.

Na jarenlange samenwerking met Philip Glass speelde Matt Haimovitz in 2017 de wereldpremière van diens Partita nr. 2. De zevendelige Partita van Glass is ontstaan onder invloed van de grote solowerken van Bach die Glass als kind al meekreeg.

Uitvoerenden
Zlatomir Fung cello
Eric Byers cello
Matt Haimovitz cello
Frank van de Laar piano

Programma
Philip Glass Partita nr. 2
Aaron Copland Nocturne, Waltz and Celebration
Leonard Bernstein Three Meditations from MASS

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

14.15 uur | Bimhuis
Masterclass Giovanni Sollima

Studenten uit de hele wereld komen tijdens de Cello Biënnale naar Amsterdam om in een paar dagen te zien en te horen wat ze anders pas in jaren bij elkaar zouden sprokkelen. Een paar uitverkorenen krijgen ook nog de kans om les te krijgen van de beste pedagogen uit de cellowereld. Iedere masterclass duurt een uur en drie kwartier, verdeeld over twee studenten. De pianobegeleiders zijn Noriko Yabe en Daniël Kramer.

Uitvoerenden
Giovanni Sollima cello

€ 15,00 | € 12,00 reductie


 

17.00 uur
THE CELLO MOVES: Das Neunte Kind der Mrs. D
Johannes Moser, Nathalie Flintrop + Creative Performance Lab

Een familie aan de Ierse westkust. Negen kinderen; slechts enkelen van hen zullen de kans hebben om in Ierland te blijven. Vijf of zes zullen moeten vertrekken, om ergens anders een bestaan op te bouwen. Als een kind veertien is geworden, moet het in de regen bij de bushalte staan, met een kleine koffer, zijn moeder omarmen, de bus nemen, dan de trein naar Dublin, aan boord gaan van een schip naar Londen, Amerika, of elders, waar een oom beloofd heeft het aan een baantje te helpen. De buschauffeur weet dat het afscheid rekken meer pijn doet dan vertrekken. Hij toetert voorzichtig.

Creative Performance Lab, de makerswerkplaats van het Conservatorium van Amsterdam, creëert onder regie van Ria Marks een muziektheatrale voorstelling waarin afscheid centraal staat. De voorstelling is gebaseerd op Heinrich Bölls verhaal Het negende kind van Mrs. D., uit zijn boek Iers Dagboek (1957). De Duitse stercellist Johannes Moser speelt een hoofdrol in deze nieuwe productie. Zijn tegenspeler is de Nederlands-Belgische masterstudent Nathalie Flintrop.

Uitvoerenden
Johannes Moser cello
Nathalie Flintrop cello
Creative Performance Lab
Ria Marks regie

Programma
Heinrich Böll Het negende kind van Mrs. D uit Iers Dagboek (1957)

€ 22,50 | € 18,00 reductie


 

20.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST 2022
Ay?e Deniz Birdal, Maya Fridman, Abel Selaocoe + Chiara Trentin

Vier cellisten, vier nationaliteiten, vier individuele zoektochten. Cellofenomeen Giovanni Sollima zette met het prijzengeld van de Anner Bijlsma Award (de internationale oeuvreprijs die hij in 2018 ontving) een intensief ontwikkelingstraject op voor vier jonge internationale cellisten. Alle vier willen méér dan het geijkte repertoire spelen. Samen met hen ging hij op zoek naar hun eigen muzikale identiteit: wie willen ze zijn in de muziekwereld? Wat willen ze maken? Wat willen ze hun publiek vertellen?

Tijdens deze CELLOFEST-avond nemen de jonge cellisten Ay?e Deniz Birdal, Maya Fridman, Abel Selaocoe en Chiara Trentin (Turkije, Rusland, Zuid-Afrika en Italië) het publiek mee naar vier totaal verschillende klankwerelden.

Uitvoerenden
Ay?e Deniz Birdal cello
Maya Fridman cello
Abel Selaocoe cello
Chiara Trentin cello

Programma
Four Journeys

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

20.15 uur
Nederlandse Bachvereniging
Mario Brunello, Steuart Pincombe + Sergej Malov

Drie topcellisten spelen op verschillende varianten van de barokcello. Alleen en samen soleren zij in concerten van Bach. Bach schreef geen concerten voor cello, toch nam de Nederlandse Bachvereniging de vrijheid om in zijn werk te zoeken naar repertoire dat met enige aanpassing zeer geschikt is voor dit instrument. Want zou Bach dat niet ook doen als hij zulke gastcellisten op bezoek had?

Uitvoerenden
Mario Brunello cello piccolo
Steuart Pincombe cello
Sergej Malov cello da spalla
Shunske Sato altviool, viool, artistieke leiding
Nederlandse Bachvereniging

Programma
Johann Sebastian Bach Italiaans Concert
Johann Sebastian Bach Dubbelconcert in d
Johann Sebastian Bach Canon nr 17 uit de Kunst der Fuge
Johann Sebastian Bach Sarabande uit de tweede cellosuite in d
Johann Sebastian Bach Derde inventie in D
Johann Sebastian Bach Tripelconcert in C
Johann Sebastian Bach Dubbelconcert in c
Johann Sebastian Bach ‘Es is Volbracht’
Johann Sebastian Bach Concert in a voor vier solisten

€ 43,00 | € 34,50 reductie

 

Gegevens

Datum:
maandag 24 oktober
Tijd:
09:30 tot 20:15
Activiteiten Categorie:

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.