Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Vandaag in de Cello Biënnale

dinsdag 25 oktober - 09:30 tot 22:00

Tien dagen lang zijn het Muziekgebouw en Bimhuis in de ban van de cello. Meer dan 90 concerten, masterclasses en workshops door musici, ensembles en orkesten uit de hele wereld. Grote namen, oude bekenden, nieuwe gezichten en de sterren van de toekomst. Het programma van vandaag.

09.30 uur
Bach&Breakfast Sergej Malov

Zes festivaldagen beginnen zoals elke dag zou moeten beginnen: een licht ontbijtje van versgeperste jus, een warme croissant en een cappuccino, gevolgd door een van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door telkens een andere solist.

Van cellostudenten, cellofanaten en doorgewinterde klassieke muziekliefhebbers tot mensen die dit vóór hun werk nog even meepikken: deze Biënnaleklassieker is geliefd bij iedereen!

Uitvoerenden
Sergej Malov cello

Programma
Ontbijt vanaf 8.45 uur

9.30 uur | Grote Zaal
Johann Sebastian Bach Suite nr. 6 in D

€ 17,50 | € 14,00 reductie


 

10.30 uur
Nationaal Cello Concours
Tweede Ronde

Zes halve finalisten spelen, begeleid door een strijkkwintet, de Fantasy on Little Russian Songs van David Popper. Dat zijn geen kleine liederen: Little Russia was lang geleden de naam voor Oekraïne. Beethovens Vierde sonate is het enige stuk in de Tweede Ronde dat de meeste cellisten wel op hun repertoire zullen hebben.

De deelnemers mogen kiezen uit twee sfeervolle stukken met moderne technieken van Japanse of Finse origine. De andere keuze gaat tussen twee razend moeilijke stukken, gecomponeerd door twee van de grootste cellisten van de voorbije generatie.

Uitvoerenden
Zes halve finalisten
Daniël Kramer piano

ADAM Quartet:
Margot Kolodziej viool
Hannelore de Vuyst viool
José Nunes altviool
Renée Timmer cello

Joe Prindl contrabas

Programma
Ludwig van Beethoven Cellosonate nr. 4
David Popper Fantasy on Little Russian Songs

Keuze uit:
Toshiro Mayuzumi Bunraku voor cello solo
of
Kaija Saariaho Sept Papillons voor cello solo

Mstislav Rostropovitsj Humoresque
of
Paul Tortelier Spirales

€ 10,00 | € 8,00 reductie


 

17.00 uur
THE CELLO MOVES: Sonus Motus
Cello Octet Amsterdam + Elisabeth Hetherington

Cello Octet Amsterdam en de choreografen van LeineRoebana bundelen hun krachten om met dans, ruimtegebruik en beweging de luisterervaring te versterken en te veranderen. In een integrale ervaring ondervindt het publiek hoe muziek verbonden is met de ruimte en hoe muziek een expressie is van het menselijk lichaam.

De voorstelling is geïnspireerd op de muziek uit het breukvlak van renaissance en barok. Zo wringt in Gesualdo’s composities traditionele meerstemmigheid met de nieuwe expressie van de vroegbarok en schreven Luzzaschi en Strozzi muziek toen vrouwen in Europa voor het eerst zangeres mochten zijn. Componist Peter Vigh bouwt op zijn beurt een nieuwe klankwereld op deze muziek. Daar waar eeuwenoude muziek en splinternieuwe klanken elkaar ontmoeten, waar instrumenten en lichamen langs elkaar schuren, ontstaat ruimte voor het onverwachte.

Uitvoerenden
Elisabeth Hetherington sopraan
Cello Octet Amsterdam
Andrea Leine, Harijono Roebana choreografie, muzikale dramaturgie

Programma
Nieuwe composities van Peter Vigh en werken van Carlo Gesualdo, Luzzasco Luzzaschi en Barbara Strozzi

Sonus Motus is een coproductie van LeineRoebana en Cello Octet Amsterdam met medewerking van de Cello Biënnale Amsterdam.

€ 22,50 | € 18,00 reductie


 

20.15 uur
Ongewoon Recital
Boris Andrianov, Ophélie Gaillard, Giovanni Sollima + Mario Brunello

De Russische cellist Boris Andrianov leidt, samen met zijn vaste partner Dimitri Illarionov op luit en gitaar, het publiek van een eerbiedwaardige sonate van Vivaldi via Moldavische volksmuziek naar gevoelige nummers van Piazzolla. Al jarenlang werkt de flamboyante Zwitserse celliste Ophélie Gaillard met dansers en performers uit andere disciplines. Speciaal voor de Cello Biënnale ontwikkelde ze samen met de wereldkampioen tapdans Daniel Laveillé en pianist-arrangeur Bruno Fontaine het programma Rythm’n Cello.

De Italiaanse tovenaars Mario Brunello en Giovanni Sollima brengen ieder een eigen variant van de cello piccolo mee, naast hun ‘moderne’ cello’s. Ze spelen zowel de bekende Ciaccona van Bertali uit de vroegbarok als de Chaconne uit de Tweede vioolpartita van Bach, misschien wel de allermooiste chaconne die er is. Brunello speelt de Partita helemaal op zijn cello piccolo in het concert Dans! op wo 26 okt om 11.30 uur. Jascha Heifetz en Gregor Piatigorsky maakten ooit een hondsmoeilijke bewerking van de Suite Italienne van Stravinsky voor viool en cello; Sollima en Brunello doen er nog een schepje bovenop door ook de vioolpartij op de cello te spelen.

Uitvoerenden
Boris Andrianov cello
Ophélie Gaillard cello
Giovanni Sollima cello, cello piccolo
Mario Brunello cello, cello piccolo
Dimitri Illarionov luit, gitaar
Bruno Fontaine piano
Daniel Laveillé tapdans

Programma
Antonio Vivaldi Sonate voor cello en basso continuo in a
Moldavian Folk Suite
Astor Piazzolla Tanti Anni Prima
Astor Piazzolla La Muerte de Angel!
Rythm’n Cello! (Muziek van Bach tot Bernstein via Gershwin)
Antonio Bertali Ciaccona
Johann Sebastian Bach Chaconne (arr Viktor Derevianko )
Igor Stravinsky Suite Italienne

€ 37,00 | € 29,50 reductie


 

20.30 uur | Bimhuis
CELLOFEST 2022
Workshop Arnold Dooyeweerd | Jamsessie Emile Visser + Annie Tångberg

Jaar in jaar uit, weer of geen weer, verkouden of niet, fietst jazzbassist Arnold Dooyeweerd elke dinsdagavond naar het Bimhuis. Daar geeft hij zijn befaamde jazzworkshop. Iedereen kan zich laten horen: jazzliefhebbers, professionals en muziekstudenten. Er zijn weinig jazzmusici in Nederland die daar niet zijn geweest. Om 22.00 uur start daarna traditiegetrouw de jamsessie. De toegang is gratis.

Tijdens CELLOFEST wordt de traditie niet onderbroken maar staan de workshop en de jamsessie in het teken van de cello. Bij de jamsessie maakt jamsessieleider Jasper Blom plaats voor de cellisten Emile Visser en Annie Tångberg.

Uitvoerenden
Workshop:
Arnold Dooyeweerd bas

Jamsessie:
Emile Visser cello
Annie Tångberg cello

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

22.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST
Jamsessies met Emile Visser & Annie Tångberg

€ 20,00 | € 16,00 reductie

Gegevens

Datum:
dinsdag 25 oktober
Tijd:
09:30 tot 22:00
Activiteiten Categorie:

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.