Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Vandaag in de Cello Biënnale

woensdag 26 oktober - 09:30 tot 22:00

Tien dagen lang zijn het Muziekgebouw en Bimhuis in de ban van de cello. Meer dan 90 concerten, masterclasses en workshops door musici, ensembles en orkesten uit de hele wereld. Grote namen, oude bekenden, nieuwe gezichten en de sterren van de toekomst. Het programma van vandaag.

09.30 uur
Bach&Breakfast
Ella van Poucke

Zes festivaldagen beginnen zoals elke dag zou moeten beginnen: een licht ontbijtje van versgeperste jus, een warme croissant en een cappuccino, gevolgd door een van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door telkens een andere solist.

Van cellostudenten, cellofanaten en doorgewinterde klassieke muziekliefhebbers tot mensen die dit vóór hun werk nog even meepikken: deze Biënnaleklassieker is geliefd bij iedereen!

Programma
Ontbijt vanaf 8.45 uur

9.30 uur | Grote Zaal
Johann Sebastian Bach Suite nr. 2 in d

Uitvoerenden
Ella van Poucke cello

€ 17,50 | € 14,00 reductie


 

10.15 uur | Kleine Zaal
Masterclass Ophélie Gaillard

Studenten uit de hele wereld komen tijdens de Cello Biënnale naar Amsterdam om in een paar dagen te zien en te horen wat ze anders pas in jaren bij elkaar zouden sprokkelen. Een paar uitverkorenen krijgen ook nog de kans om les te krijgen van de beste pedagogen uit de cellowereld. Iedere masterclass duurt een uur en drie kwartier, verdeeld over twee studenten. De pianobegeleiders zijn Noriko Yabe en Daniël Kramer.

Uitvoerenden
Ophélie Gaillard cello

€ 15,00 | € 12,00 reductie


 

11.30 uur
Dans! Mario Brunello + Marc Coppey

Mario Brunello, die dinsdag 25 oktober al de Chaconne speelde uit Bachs Tweede vioolpartita, speelt nu de hele partita op zijn cello piccolo, een instrument dat precies een octaaf hoger is gestemd dan de viool. Het contemplatieve, licht weemoedige stuk contrasteert flink met de tweede helft van het programma: ongegeneerd huilt, vliegt en swingt de cello in dansen van Bartók, Ravel, Tsjaikovski en anderen – fel, vrolijk én droef.

Cellist Marc Coppey wordt begeleid door pianist Finghin Collins, ook artistiek directeur van het Ierse cellofestival Cellissimo.

Uitvoerenden
Mario Brunello cello piccolo
Marc Coppey cello
Finghin Collins piano

Programma
Johann Sebastian Bach Partita voor viool solo nr. 2 (op cello piccolo)
Maurice Ravel Pièce en forme de Habanera
Béla Bartók Roemeense Dansen
Camille Saint-Saëns Le Cygne
Bohuslav Martin? Variaties op een thema van Rossini
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Valse sentimentale
Gabriel Fauré Papillon
Gaspar Cassadó Requiebros

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

14.00 uur
Beyond Thrace
Jean-Guihen Queyras, Sokratis Sinopoulos + Bijan Chemirani

Thracië was in de Griekse oudheid een regio in de Balkan verdeeld over Griekenland (zuidwesten), Turkije (zuidoosten) en Bulgarije (noorden). De Thracische en Griekse cultuur hadden een grote invloed op elkaar en ook tegenwoordig kent de regio veel onderling nauw verwante muzikale tradities. Samen met zijn Griekse en Iraanse zielsverwanten verbindt Jean-Guihen Queyras traditionele en nieuwe muziek uit het Oosten, Turkije, Armenië, Iran en West-Europa.

Uitvoerenden
Jean-Guihen Queyras cello
Sokratis Sinopoulos lyra (knievedel)
Bijan Chemirani zarb, daf

€ 28,00 | € 22,50 reductie


 

14.15 uur | Bimhuis
Masterclass Kian Soltani

Studenten uit de hele wereld komen tijdens de Cello Biënnale naar Amsterdam om in een paar dagen te zien en te horen wat ze anders pas in jaren bij elkaar zouden sprokkelen. Een paar uitverkorenen krijgen ook nog de kans om les te krijgen van de beste pedagogen uit de cellowereld. Iedere masterclass duurt een uur en drie kwartier, verdeeld over twee studenten. De pianobegeleiders zijn Noriko Yabe en Daniël Kramer.

Uitvoerenden
Kian Soltani cello

€ 15,00 | € 12,00 reductie


20.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST Rufus Cappadocia

Rufus Cappadocia kreeg al heel jong een cello in zijn handen gedrukt. Maar zijn muzikale hart ging pas echt sneller kloppen toen hij voor het eerst een walking bass hoorde. Hij is een muzikale nomade die speelt met musici uit de hele wereld en heeft muziek uit allerlei windrichtingen in zijn rugzak: uit het Midden-Oosten, West-Afrika, de Balkan, Zuid-Europa, blues, rock en jazz, elementen van American roots, tot de ritmes van de Caraïben.

‘Als ik terugkijk naar wat ik al die jaren heb gedaan, zie ik dat alles met elkaar verbonden is. Als ik solo speel ben ik weer terug bij de basis. Alle verkenningen en samenwerkingen komen uiteindelijk uit één bron.’

Uitvoerenden
Rufus Cappadocia cello

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

20.15 uur
Metropole Orkest & Cello Giants
Annie Tångberg, Emile Visser, Svante Henryson, Nesrine + BartolomeyBittmann

Vijf van de best groovende cellovirtuozen samen op één podium. BartolomeyBittmann, Nesrine en Svante Henryson waren al eerder de sterren van Cellofest in het BIMHUIS. Bill Laurance, toetsenist van Snarky Puppy, schreef speciaal voor het openingsconcert van 2020 een nieuw celloconcert voor de cellisten van het Metropole Orkest, Annie Tångberg en Emile Visser. Nu beleeft het zijn verlate première.

Uitvoerenden
Annie Tångberg cello
Emile Visser cello
Svante Henryson cello
Nesrine cello, zang

BartolomeyBittmann:
Matthias Bartolomey cello
Klemens Bittmann viool, mandola

Metropole Orkest
Clark Rundell dirigent

Programma
Bill Laurance Celloconcert (première)
En andere werken

€ 43,00 | € 34,50 reductie


 

22.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST
Abel Selaocoe, Ragazze Quartet + Remco Menting

Een supergroep: dat is wat je krijgt als je Abel Selaocoe met zijn Zuid-Afrikaanse roots en klassieke scholing samen op één podium zet met het meest avontuurlijke strijkkwartet van Nederland en jazz-percussionist Remco Menting. Nieuwe nummers, improvisatie, zang en body percussion komen voorbij.

Speciaal voor de Cello Biënnale 2022 en deze supergroep schreef Selaocoe het nieuwe stuk The Cello Moves, waarin de verste uithoeken binnen het klankspectrum van de cello worden verkend.

Uitvoerenden
Abel Selaocoe cello

Ragazze Quartet:
Rosa Arnold viool
Jeanita Vriens–van Tongeren viool
Annemijn Bergkotte altviool
Rebecca Wise cello

Remco Menting percussie

€ 20,00 | € 16,00 reductie

Gegevens

Datum:
woensdag 26 oktober
Tijd:
09:30 tot 22:00
Activiteiten Categorie:

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.