Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Vandaag in de Cello Biënnale

donderdag 27 oktober - 09:30 tot 22:00

Tien dagen lang zijn het Muziekgebouw en Bimhuis in de ban van de cello. Meer dan 90 concerten, masterclasses en workshops door musici, ensembles en orkesten uit de hele wereld. Grote namen, oude bekenden, nieuwe gezichten en de sterren van de toekomst. Het programma van vandaag.

 

09.30 uur
Bach&Breakfast Edgar Moreau

Zes festivaldagen beginnen zoals elke dag zou moeten beginnen: een licht ontbijtje van versgeperste jus, een warme croissant en een cappuccino, gevolgd door een van de zes cellosuites van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd door telkens een andere solist.

Van cellostudenten, cellofanaten en doorgewinterde klassieke muziekliefhebbers tot mensen die dit vóór hun werk nog even meepikken: deze Biënnaleklassieker is geliefd bij iedereen!

Uitvoerenden
Edgar Moreau cello

Programma
Ontbijt vanaf 8.45 uur

9.30 uur | Grote Zaal
Johann Sebastian Bach Suite nr. 4 in Es

€ 17,50 | € 14,00 reductie


 

10.15 uur | Bimhuis
Masterclass Johannes Moser

Studenten uit de hele wereld komen tijdens de Cello Biënnale naar Amsterdam om in een paar dagen te zien en te horen wat ze anders pas in jaren bij elkaar zouden sprokkelen. Een paar uitverkorenen krijgen ook nog de kans om les te krijgen van de beste pedagogen uit de cellowereld. Iedere masterclass duurt een uur en drie kwartier, verdeeld over twee studenten. De pianobegeleiders zijn Noriko Yabe en Daniël Kramer.

Uitvoerenden
Johannes Moser cello

€ 15,00 | € 12,00 reductie


 

11.30 uur
Next Generation
Julia Hagen, Maciek Kulakowski + Brannon Cho

De drie jonge cellisten Julia Hagen, Maciek Kulakowski en Brannon Cho studeren formeel nog aan de Kronberg Academy, maar zijn in feite al volwaardige solisten met een internationale carrière.

Maciek Kulakowski maakte zelf de bewerking van de Vioolsonate van Ravel, met die mooie blues in het tweede deel.

De drie suites die Benjamin Britten componeerde voor cello solo horen tot de hoogtepunten van het repertoire voor de cello in de 20e eeuw. Sinds Brannon Cho in 2018 de eerste prijs behaalde in het Paolo Cello Concours (Helsinki) geeft hij concerten in alle zalen van de wereld, niet zelden met de Eerste suite van Britten.

Net als Britten verstond Dmitri Sjostakovitsj de kunst om geheel eigen, vernieuwende, herkenbare muziek te componeren, die toch niet ‘ingewikkeld’ is om te beluisteren. Zijn Cellosonate, nu door Julia Hagen gespeeld, stamt uit 1940 en is iets minder tragisch van aard dan veel van zijn latere composities.

Uitvoerenden
Julia Hagen cello
Maciek Kulakowski cello
Brannon Cho cello
Julia Hamos piano

Programma
Maurice Ravel Sonate voor viool en piano (arr Maciek Kulakowski)
Benjamin Britten Suite nr. 1 voor cello solo
Dmitri Sjostakovitsj Sonate voor cello en piano

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

14.15 uur | Bimhuis
Masterclass Matthias Bartolomey

Studenten uit de hele wereld komen tijdens de Cello Biënnale naar Amsterdam om in een paar dagen te zien en te horen wat ze anders pas in jaren bij elkaar zouden sprokkelen. Een paar uitverkorenen krijgen ook nog de kans om les te krijgen van de beste pedagogen uit de cellowereld. Iedere masterclass duurt een uur en drie kwartier, verdeeld over twee studenten. De pianobegeleiders zijn Noriko Yabe en Daniël Kramer.

Uitvoerenden
Matthias Bartolomey cello

€ 15,00 | € 12,00 reductie


 

17.00 uur
THE CELLO MOVES: Asko|Schönberg
Reinhard Latzko, Lidy Blijdorp + Sebastiaan van Halsema

György Ligeti zette de muziekgeschiedenis op z’n kop en liet de wetten van melodie en harmonie trillen op hun fundament. Met klankclusters, opgebouwd uit dicht opeengepakte weefsels van noten, verleidde hij het publiek om nieuwe klankwerelden te ontdekken. Zijn Celloconcert uit 1966 is een compositie van lange lijnen en subtiele bewegingen. In Partiels, onderdeel van de cyclus Espace acoustiques van de Franse componist Gérard Grisey, staan de akoestische eigenschappen van een klank of noot centraal, niet de melodie. Het is muziek die in tijd is opgerekt, om alle subtiliteiten van een klank de nodige ruimte te geven. Muziek die vanuit een analyse vertrekt, maar tegelijkertijd een fysieke impact op de luisteraar heeft.

Deze monumentale werken uit de 20e eeuw beginnen allebei met de noot E, die bij Partiels als donderslag bij heldere hemel de concertruimte binnenvalt, terwijl Ligeti’s Celloconcert vertrekt vanuit een bijna onhoorbare E die zich langzaam aan de luisteraar openbaart. Deze twee iconische pilaren flankeren het nieuwe dubbelconcert van de Nederlands-Canadese componist Trevor Grahl. Solisten zijn Lidy Blijdorp en Sebastiaan van Halsema, vaste cellist van Asko|Schönberg. Sebastiaan beleeft zijn debuut als Biënnale-solist.

Uitvoerenden
Reinhard Latzko cello
Lidy Blijdorp cello
Sebastiaan van Halsema cello
Asko|Schönberg
Bas Wiegers dirigent

Programma
György Ligeti Celloconcert
Gérard Grisey Partiels
Trevor Grahl Concert voor twee cello’s en ensemble (wereldpremière)

€ 22,50 | € 18,00 reductie


 

20.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST Von Thord

Cellist Johannes Bergion is al vanaf het begin een van de componisten en bandleden van de Zweedse avant-garde metalband Diablo Swing Ochestra. De band maakte tot nu toe vijf albums waarbij snoeiharde metal, swingende jazz, Mexicaanse folklore en klassieke muziek elkaar afwisselen.

Maar Johannes is meer dan alleen een metalhead. Samen met zijn alleroudste vriend en bassist David Werthén, met wie hij al sinds zijn vroege kindertijd samenspeelt, vormt hij een eigen duo. Jazz, swing en hedendaags met een beetje rock: Bergion en Werthén zijn fonkelend veelzijdig.

Uitvoerenden
Von Thord:
Johannes Bergion cello
David Werthén contrabas

€ 20,00 | € 16,00 reductie


 

20.15 uur
Amsterdam Sinfonietta
Julian Steckel, Maximilian Hornung + Ivan Karizna

De Georgische componist Vaja Azarashvili schreef zijn Celloconcert in 1970. In 2002 speelde de toen 25-jarige Maximilian Hornung het concert voor aan de componist en sindsdien is het een van zijn lijfstukken. Na de pauze is Hornung solist in de nieuwe compositie voor cello en lage strijkers van Karmit Fadael, rising star aan het componistenfront.

Thomas Larchers Ouroboros – de draak die in zijn eigen staart bijt en zo een eeuwige cirkel vormt en symbool staat voor de oneindige cyclus van de natuur – werd in 2016 geschreven in opdracht van Amsterdam Sinfonietta en het Muziekgebouw. De wereldpremière vond ook hier plaats met als solist Jean-Guihen Queyras. Nu is de Duitse cellist Julian Steckel solist. Vlak voor zijn dood in 1975 kreeg Sjostakovitsj zijn laatste compositie nog net af. De hoorbare eenzaamheid van het naderende einde is hartverscheurend, zeker in deze versie voor cello, strijkers en celesta van Vladimir Mendelssohn.

Uitvoerenden
Julian Steckel cello
Maximilian Hornung cello
Ivan Karizna cello
Amsterdam Sinfonietta

Programma
Vaja Azarashvili Celloconcert
Thomas Larcher Ouroboros
Karmit Fadael Nieuw werk voor cello en lage strijkers (wereldpremière)
Dmitri Sjostakovitsj Altvioolsonate (arr Vladimir Mendelssohn)

€ 43,00 | € 34,50 reductie


 

22.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST
Jörg Brinkmann + Abdelhadi Baaddi

Jörg Brinkmann is een van de beste cross-over cellisten van dit moment en maakt swingende jazz, lekkere pop en virtuoze impro. Wanneer dat wordt aangevuld met de energieke beatbox-geluiden en funky moves van danser en stemkunstenaar Abdelhadi Baaddi, wordt het feest. Baaddi begon ooit met beatboxing om zich niet te vervelen als hij op de tram wachtte. Verveling is er in dit concert niet bij!

Uitvoerenden
Jörg Brinkmann cello
Abdelhadi Baaddi vocal artist

€ 20,00 | € 16,00 reductie

Gegevens

Datum:
donderdag 27 oktober
Tijd:
09:30 tot 22:00
Activiteiten Categorie:

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.