Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Vandaag in de Cello Biënnale

vrijdag 21 oktober - 10:00 tot 23:59

Tien dagen lang zijn het Muziekgebouw en Bimhuis in de ban van de cello. Meer dan 90 concerten, masterclasses en workshops door musici, ensembles en orkesten uit de hele wereld. Grote namen, oude bekenden, nieuwe gezichten en de sterren van de toekomst.Het programma van vandaag.

 

10.00 uur
Nationaal Cello Concours | Eerste Ronde – vrijdag

Programma
Luigi Boccherini Sonate in A, G4 (met 2 celli)
Calliope Tsoupaki Nieuw werk voor cello solo
Johannes Brahms Sonatensatz, Scherzo

€ 0,00


 

15.00 uur
Poolse wortels
Mario Brunello + Polish Cello Quartet

Componisten Frédéric Chopin en Mieczys?aw Weinberg werden beide in Polen geboren. Chopin vertrok vrijwillig naar Parijs om zich daar te laven aan de wereld van de kunsten; de joodse Weinberg werd zowel in eigen land als in Rusland vervolgd. Chopin kennen we vooral als de pianocomponist maar hij droeg de cello een warm hart toe. Het Polish Cello Quartet liet ter ere van hun tienjarig bestaan een aantal van zijn voor piano geschreven mazurka’s, etudes, walsen en preludes arrangeren.

Het werk van Weinberg is veel minder bekend dan dat van Chopin, maar de laatste jaren wordt het terecht steeds vaker gespeeld. Zijn vier sonates voor cello solo zijn indringende getuigenissen van zijn getormenteerde leven.

Uitvoerenden
Mario Brunello cello

Polish Cello Quartet:
Tomasz Daroch, Wojciech Fudala, Krzysztof Karpeta, Adam Krzeszowiec cello

Programma
Mieczys?aw Weinberg Sonate voor cello solo nr. 2
Oude Armeense liederen
Frédéric Chopin Mazurka in F, Wals in b, Prelude in e, Etude in a, Prelude in Des, Prelude in gis, Etude in cis, Nocturne in cis, Wals in cis, Wals in Des

€ 28,00 | € 22,50 reductie


20.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST
Stephan Braun

Een swingend en groovend begin van Cellofest 2022. Stephan Braun is een van de meest gevraagde en veelzijdige cellisten in de jazzscene. Met zijn improvisaties op klassiekers zoals My Favorite Things, de Rococovariaties en jazzstandards tilt hij de jazzcello naar een hoger niveau. Supervirtuoos, altijd verrassend en bovenal een steengoede cellist: Stephan Braun is het perfecte voorbeeld van de Cellofest-cellist.

Uitvoerenden
Stephan Braun cello

€ 20,00 | € 16,00 reductie


20.15 uur
Nederlands Kamerorkest
Johannes Moser + Victor Julien-Laferrière

Willem Jeths, in 2014 de eerste Componist des Vaderlands, componeerde in 1999 zijn eerste celloconcert. Nu componeert hij speciaal voor de Cello Biënnale en de Duits-Canadese solist Johannes Moser zijn tweede celloconcert.

Victor Julien-Laferrière is solist in het Eerste celloconcert van Sjostakovitsj. Met dit concert was hij de glorieuze winnaar van het eerste aan de cello gewijde Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel in 2017.

Uitvoerenden
Johannes Moser cello
Victor Julien-Laferrière cello
Nederlands Kamerorkest
Giuseppe Mengoli dirigent

Programma
Toru Takemitsu How Slow the Wind
Willem Jeths Celloconcert nr. 2 ‘Nell’oltretomba’ (wereldpremière)
Mladen Miloradovic Variaties op de Achtste symfonie van Dvo?ák
Dmitri Sjostakovitsj Celloconcert nr. 1

€ 43,00 | € 34,50 reductie


 

22.00 uur | Bimhuis
CELLOFEST
Shirley Smart Trio

In de tien jaar dat de Engelse celliste Shirley Smart in Jeruzalem woonde, bestudeerde ze de muziek van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije en maakte ze zich de verschillende speeltechnieken en klankkleuren eigen.

Sindsdien laveert ze samen met de latin-jazzpianist John Crawford en de Spaanse flamenco-percussiemeester Demi Garcia Sabat tussen de klassieke muziek waarin ze werd opgeleid en de nieuwe muziek die ze gaandeweg ontdekte. Het trio brengt en spannende mix van jazz, blues en cross cultural.

Uitvoerenden
Shirley Smart Trio:
Shirley Smart cello
John Crawford piano
Demi García Sabat drums

€ 20,00 | € 16,00 reductie

23.59 uur
Nachtconcert
Maya Fridman + Cello Octet Amsterdam

Klokslag middernacht zitten Maya Fridman en het Cello Octet Amsterdam in het midden van de zaal klaar. Zij nemen het publiek, in een cirkel om hen heen, mee in een meditatief en spiritueel programma met nieuwe en bewerkte muziek van Alexander Knaifel. De installatie van beeldend kunstenaar Noam Ben-Jacov versterkt deze spirituele ervaring.

De Russische componist Alexander Knaifel studeerde cello bij Mstislav Rostropovitsj maar na een zenuwaandoening legde hij zich toe op het componeren. Sinds de jaren negentig staat hij bekend om muziek die voortkomt uit religieuze, esoterische en filosofische thema’s. Maya Fridman, Nederlands meest avontuurlijke celliste, raakte jaren geleden in de ban van Knaifel. Ze zocht hem enkele keren op in St. Petersburg en vroeg hem een aantal van zijn bestaande composities voor cello en cello-ensemble te bewerken.

Uitvoerenden
Maya Fridman cello
Cello Octet Amsterdam
Noam Ben-Jacov installatie

Programma
Alexander Knaifel Comforter: Prayer to the Holy Spirit
Alexander Knaifel Lamento
Alexander Knaifel Psalm 51
Alexander Knaifel O Heavenly King

€ 25,00 | € 20,00 reductie

Gegevens

Datum:
vrijdag 21 oktober
Tijd:
10:00 tot 23:59
Activiteiten Categorie:

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR
Site:
www.muziekgebouw.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.