Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Vandaag is de herdenking Februaristaking

vrijdag 25 februari

De Herdenking vindt plaats bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. De Februaristaking van 1941 heeft nationaal en internationaal grote indruk gemaakt. Het is de enige brede burgerlijke protestactie in bezet Europa geweest tegen de anti-joodse
maatregelen van de nazi’s. Als blijk van erkenning en waardering verleende koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies ‘Heldhaftig, vastberaden, barmhartig’, dat sindsdien is toegevoegd aan het stadswapen.

De staking geldt als krachtig symbool van verzet tegen onrecht dat anderen dan de eigen groep wordt aangedaan en als daad van solidariteit met medeburgers die worden gediscrimineerd. De staking was destijds in ons land een bron van inspiratie. De herdenking van de Februaristaking is gericht op het verbinden van het heden met het verleden, gericht op waakzaamheid en tegen elke vorm van discriminatie.

 

Gegevens

Datum:
vrijdag 25 februari
Activiteiten Categorie:

Wij doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Door maatregelen in verband met corona kunnen activiteiten worden aangepast of geannuleerd. Wijzigingen voorbehouden.

.