Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

Vandaag is het Sint Maarten

zaterdag 11 november

Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. Tussen ongeveer zes en acht uur ’s avonds mogen kinderen met een lampion in de hand langs de deuren lopen. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint-Maarten en verwachten daarvoor een traktatie, doorgaans bestaande uit snoep of fruit.

Sinds enkele jaren is er in Oost ook de Super Sint Maarten Lichtjesparade. Daarmee krijgt de eeuwenoude traditie een nieuwe dimensie. In de weken voorafgaand aan de parade werken kinderen onder leiding van kunstenaars van Pretv​ormer en Stichting ACCU op de basisscholen in de buurt, in buurtateliers en bij verschillende buurtorganisaties hard aan lampionnen en lichtsculpturen voor in de optocht.

Met Sint-Maarten langs de deuren gaan en zingen om wat snoep of ook wel geld was aanvankelijk vooral een bezigheid van arme kinderen. Ouders die het wat beter hadden zagen liever niet dat hun kinderen daaraan deelnamen. In de jaren ’20- en ’30 verandert deze houding. Er bestaat dan een grote belangstelling voor ‘volkscultuur’ en het Sint-Maartenlopen wordt gekoesterd als een ‘volksgebruik’.

Bron Meertens Instituut

Gegevens

Datum:
zaterdag 11 november
Activiteiten Categorie:

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.