Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

X Y I

16 december 2022 - 20:30

€12,50

“Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”. Langzaam nestelde zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten?

Marleen Hendrickx neemt je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent. De vertelling laat ook zien hoe onze samenleving ooit kennis van zaken had en hoe die kennis later bewust is weggedrukt. Hoe een rechtlijnig man-vrouw beeld steeds meer de norm werd, terwijl men wist dat dat niet zo is.

X Y I was in 2020 een onderdeel van haar afstudeerproject aan de Academie voor Dans en Theater in Amsterdam. Daarmee is Marleen intussen genomineerd voor de AHK Eindwerkprijs (short list). Als onderdeel van de theatercampagne X Y WE, maakte Marleen met regisseur Hanna Timmers een nieuwe voorstelling, als artist in residence op het Jonge Harten Festival in Groningen. De première was op zondag 21 november.

“Wat X Y I zo overtuigend maakt, is dat Hendrickx nergens een schuldvraag neerlegt. Men wist niet beter dan dat intersekse door een operationele ingreep ‘verholpen’ kon worden en dat je daarna keurig als man of vrouw door het leven kon gaan. Ze verwijt haar ouders niets, ze verwijt de medische stand niets. Juist door haar geschiedenis op deze manier te verbeelden stelt de voorstelling dit aan de orde. Op hartverscheurende wijze.” (Theaterkrant.nl)

http://www.marleenhendrickx.nl

Gegevens

Datum:
16 december 2022
Tijd:
20:30
Kosten:
€12,50
Activiteiten Categorieën:
,

Locatie

Plein Theater
Sajetplein 39 1090 AB
Site:
plein-theater.nl

We doen ons best om de informatie zo correct mogelijk te vermelden. Wijzigingen voorbehouden.

.