Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Kameropera ‘Katharina de Bronovo’ | kapel OLVG oost

zondag 26 mei 14:00

Pay as you like

Korte opera over het spannende verhaal van de 19e-eeuwse Sara Katharina de Bronovo, grondlegger en naamgever van een Haags ziekenhuis, en de moeilijkheden die zij overwon.

OLVG – Oosterpark 9 Amsterdam of ingang bij kapel op ’s Gravesandeplein

Uitvoerenden:
Julia Bronkhorst (sopraan): Joumala/Sjuultje
Myra Kroese (altmezzo): Mevrouw De Bronovo
Peter Schoenaker (bariton): Lodewijk Jongleren/
Baron De Jongleure
Fagerhultkoor
Menno Boogaard: piano
Lotte Beukman: cello

Libretto: Olaf Mulder
Muziek: Paul Prenen
Regie: Ans Seriese
Initiator en muzikale leiding: Julia Bronkhorst

inhoud:
Een koppige, vastberaden vrouw, die voor haar maatschappelijke idealen en de zingeving van haar eigen leven door roeien en ruiten ging. Zij raakt betrokken bij een oorlog die zijn aanleiding vond in het misbruik van “moderne communicatie”. Dat was in haar dagen het elektrisch telegram. Op surrealistische wijze wordt zij ook betrokken bij de problemen in de huidige tijd van het ziekenhuis dat zij indertijd stichtte. Naadloos gaat het verhaal over in onze tijd, waarin elektronische communicatie ook levensgevaarlijk misbruik kent. Een slimme speculant brengt daarmee het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar. Een ogenschijnlijk onaanzienlijk personage troeft hem echter af en weet een ramp voor het ziekenhuis net op tijd te vermijden.

Hoewel Mevrouw De Bronovo de stichteres is van het gelijknamige ziekenhuis in Den Haag, staat haar levensverhaal en de opera voor alle vrouwen in de negentiende eeuw, die met moeite aan de beperkingen van hun sociale omgeving wisten te ontsnappen en die de moed hadden op zoek te gaan naar nieuwe wegen om de medemens te dienen.
De elektronische problemen en speculatie ten koste van ‘haar’ ziekenhuis in de huidige tijd belagen tegenwoordig eigenlijk elk ziekenhuis.
Het verhaal wordt duidelijk en zeer beeldend gebracht, waardoor het publiek de gebeurtenissen makkelijk kan volgen, zonder boventiteling.
De door Paul Prenen voor deze opera gecomponeerde muziek is ontroerend, direct, charmant, jazzy, meeslepend, helder en vernieuwend.

Gegevens

Datum:
zondag 26 mei
Tijd:
14:00
Kosten:
Pay as you like
Evenement Categorieën:
,

Locatie

OLVG kapel
Oosterpark 9 1091 AC

Wijzigingen voorbehouden