Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

La Cenerentola | GIOACCHINO ROSSINI (1792-1868)| Nationale opera en ballet

3 december 2019 20:00 - 23:05

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 6 december 2019 at 20:00

One event on 10 oktober 2019 at 20:00

One event on 12 december 2019 at 20:00

One event on 16 december 2019 at 20:00

One event on 18 december 2019 at 20:00

One event on 22 december 2019 at 14:00

One event on 26 december 2019 at 14:00

One event on 28 december 2019 at 20:00

€185,00

ASSEPOESTER À LA ROSSINI

De uitbundige opera La Cenerentola (Assepoester), voor het eerst te zien in Nationale Opera & Ballet, belooft een onvergetelijke decemberproductie te worden voor de hele familie.

Voor La Cenerentola gelden speciale kinderprijzen!

Assepoester

Ware liefde

In La Cenerentola, in de regie van Laurent  Pelly, vindt Angelina  – oftewel Assepoester  –  de ware liefde bij haar prins. Ze wordt nu eens niet dwars gezeten door een gemene schoonmoeder, maar door een kwaadaardige stiefvader.

Vrolijke verkleedpartijen

Er komt in La Cenerentola noch een traditionele pompoenkoets voor, noch gouden muiltjes, maar verkleedpartijen zijn er des te belangrijker. Zoals gebruikelijk ontwerpt Laurent  Pelly zelf de kleurrijke kostuums.
Achtergrond

Rossini

Typische Rossini-elementen zijn levendige ensembles en veeleisende solopartijen met halsbrekende coloraturen (snelle loopjes). Dit geldt vooral voor Angelina  en Don Ramiro, haar sprookjesprins.

Rossini

Populaire opera

De wereldpremière (1817) van La Cenerentola, in Rome tijdens het carnavalseizoen, werd een waar fiasco. De zangers, vol angst voor de veeleisende muziek, slaagden er niet in het publiek te overtuigen. Maar Rossini bleef vol zelfvertrouwen: “Domkoppen! Nog voor carnaval voorbij is, gaat iedereen van haar houden…” En hij kreeg gelijk: de opera werd binnen en buiten Italië al snel bijzonder populair. Na Rossini’s dood verdween La Cenerentola van de speellijsten, om vanaf 1920 een comeback te maken.

Team en cast La Cenerentola

Gevoel voor komedie
Een ‘dramma giocoso’ (komisch drama) als La Cenerentola staat of valt met een sprankelende uitvoering. Regisseur Laurent Pelly staat bekend om zijn fijnzinnige gevoel voor komedie; hij oogstte dan ook veel bewondering met zijn ensceneringen van L’amour des trois oranges en L’étoile voor DNO. Zijn poëtische beeldtaal garandeert een fascinerende regie.

Dirigent Daniele Rustioni debuteert bij DNO, evenals mezzosopraan Isabel Leonard als Angelina. Eerder schitterden hier in het Rossini-repertoire de tenor Lawrence Brownlee, de bas Roberto Tagliavini en de sopraan Julietta Aleksanyan.

Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest
Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera en wordt het gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Marc Albrecht en Gordan Nicolic (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de hoofdpodia maar ook op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2019-2020 speelt Het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Pagliacci I Cavalleria rusticana, Die Walküre, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Die Frau ohne Schatten. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Così fan Tutte en La Cenerentola.

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floss der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016. In seizoen 2019-2020 zingt het Koor in Pagliacci |Cavalleria rusticana, Così fan tutte, La Cenerentola, Nabucco, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Die Frau ohne Schatten, Carmen en Rusalka.

 

Coproductie met Grand Théâtre de Genève

La Cenerentola
‘Dramma giocoso’ in 2 bedrijven

Libretto
Jacopo Ferretti
Wereldpremière
25 januari 1817
Teatro Valle Rome

Gegevens

Datum
3 december 2019
Tijd
20:00 - 23:05
Kosten
€185,00
Website
https://www.operaballet.nl/nl/doublebill/2019-2020/voorstelling/foyeravond-la-cenerentola

Locatie

Nationale Opera en Ballet
Amstel 3 1011 PN + Google Maps

Wijzigingen voorbehouden