Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Minimal Music Festival | Muziekgebouw

vrijdag 5 april 19:15

Na vijf edities met de beste minimal van het eerste uur reikt het Minimal Music Festival ditmaal iets verder: het transcendentale van minimal als geestverruimende ervaring. De meditatieve kracht van herhaling is zo oud als de muziek, maar treedt bij veel nieuwe makers juist nu op de voorgrond.

19.15 uur | Foyerdeck 1 | RAZEN | Muziekgebouw

De Vlaamse groep RAZEN exploreert onorthodoxe muzikale drones op half-vergeten instrumenten zoals schalmei, monochord, sarangi, ondes-martenot en draailier. Het resulteert in instinctieve improvisatie die pre-industriële, spectrale dromen combineert met trance en middeleeuwse mystiek.

Uitvoerenden
RAZEN

Toegang gratis

20.15 uur | Eklekto | Muziekgebouw |
Ryoji Ikeda + Pauline Oliveros

Het Zwitserse slagwerkensemble Eklekto brengt op deze derde festivaldag akoestische soundscapes van twee uitzonderlijke muziekfiguren samen: de Japanse geluidskunstenaar Ryoji Ikeda en de pionier van deep listening Pauline Oliveros. Wat beiden gemeen hebben is fascinatie voor het rituele potentieel van klank. Voor haar dood in 2016 heeft Oliveros de versie van Earth Ears door Eklekto nog gehoord; de Zwitsers voeren het werk uit met haar zegen.

Na zijn succesvolle optreden met het muziektheatrale Superposition klinkt tijdens dit concert de Nederlandse première van Music for Percussion. Dit nieuwe werk is een vierluik dat in ieder deel een andere geluidsbron als onderwerp heeft. Dit voorlopige hoogtepunt in Ikeda’s minutieuze klankonderzoek vormt de perfecte pendant voor Oliveros’ ‘sonic ritual’ Earth Ears.

Co-production Eklekto Geneva Percussion Center, Ryoji Ikeda Studio, La Bâtie Festival de Genève

Uitvoerenden
Eklekto:
Alexandre Babel
Dorian Fretto
Stéphane Garin
Lucas Genas

Slagwerkstudenten van het Conservatorium van Amsterdam en Koninklijk Conservatorium Den Haag

Programma
Pauline Oliveros Earth Ears, a sonic ritual
Ryoji Ikeda Music for Percussion (Nederlandse première)

€ 28,50 | € 23,00 reductie

22.15 uur | TEMKO | Bimhuis | Shri Camel

Minimal-icoon Terry Riley maakte sinds de jaren 60 een reeks legendarische, deels geïmproviseerde soloalbums, Shri Camel uit 1978 is een van de bekendste. Riley creëerde zijn eigenzinnige klankwerelden met een gemodificeerd Yamaha-orgel en elektronische effecten. De minstens zo eigenzinnige groep TEMKO voert Shri Camel vanavond volledig analoog uit – een unicum.

TEMKO is de groep van Gaudeamus Award-winnaar, gitarist en componist Aart Strootman. Om de reine stemming van Shri Camel zonder een synthesizer te kunnen uitvoeren heeft TEMKO speciale instrumenten ontwikkeld. Riley zelf vindt het geweldig: ‘Het is een eer dat TEMKO aan de slag gaat met Shri Camel.’ In 2015 stond het Minimal Music Festival geheel in het teken van Terry Riley en was hij vijf dagen eregast in het Muziekgebouw.

Uitvoerenden
TEMKO:
Aart Strootman elektrisch gitaar, elektronica
Fred Jacobsson basgitaar, elektronica
Ramon Lormans vibrafoon, percussie, elektronica

Programma
Terry Riley Shri Camel (arr. Aart Strootman)
Nik Bärtsch Camel’s brain
Anthony Fiumara Jagged Noir
Kate Moore St. John

€ 18,50 | € 15,00 reductie

23.45 uur | Atriumzaal | Stella Chiweshe | Muziekgebouw

De koningin van de mbira, de Zimbabwaanse Stella Chiweshe, groeide in de jaren 80 uit tot een internationale ster. De mbira, een duimpiano van metalen toetsen op een houten klankbord, wordt in haar vaderland als heilig beschouwd. Als vrouwelijke bespeelster is Chiweshe nog altijd een zeldzaamheid. Na wat kalme jaren keert Stella Chiweshe nu terug op het podium, en haar magistrale, meeslepende performance, waarin ze contact maakt met de geestenwereld van de voorouders, heeft niets aan kracht ingeboet.

Mbira is dé muziek van Zimbabwe, waarin het gelijknamige instrument een grote rol speelt. De muziek heeft een ritueel en spiritueel karakter en wordt gebruikt bij religieuze ceremonieën. Met haar hypnotiserende en opzwepende mbira-ritmes – echte oer-minimal – smeedt Chiweshe geest en lichaam samen tot een vehikel voor hogere sferen. De pensioengerechtigde leeftijd heeft ze allang bereikt, maar er is geen enkele reden waarom koningin Stella Chiweshe afstand van haar troon zou doen: het Minimal Music Festival krijgt hoog bezoek.

Uitvoerenden
RAZEN
Stella Chiweshe e.a.

€ 10,00 | € 8,00 reductie

00.30 uur | Schnellertollermeier | Bimhuis

Kan het nog sneller, waanzinniger, extatischer? Ja, vinden de mannen van Schnellertollermeier. Het Zwitserse trio heeft lak aan genregrenzen en kookt een wervelende mix van jazz, rock, minimal, avant-garde en elektro. Zelf noemen ze het ‘Experimental-Avant-Psych-Minimal’. Snap je? De aloude driehoek van bas, gitaar en drums heeft Schnellertollermeier heruitgevonden als een bruut en bedwelmend mooi, compromisloos groovebeest.

Met hun derde album, X uit 2015, braken bassist Andi Schnellmann, gitarist Manuel Troller en drummer David Meier internationaal door – The Wall Street Journal noemde X zelfs een van de beste platen van het jaar. In 2017 verscheen Rights, met dezelfde explosieve cocktail van complexe, in elkaar grijpende ritmes en een bijkans sjamanistisch gevoel voor groove. Af en toe mag het gas eraf voor een spacy overpeinzing. Maar al snel gaat het weer Schnellertollermeier.

Uitvoerenden
Manuel Troller gitaar
Andi Schnellmann bas
David Meier drums

€ 13,00 | € 11,00 reductie

Gegevens

Datum:
vrijdag 5 april
Tijd:
19:15
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR + Google Maps
Website:
www.muziekgebouw.nl

Wijzigingen voorbehouden