Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Notenkraker & Muizenkoning | Wayne Eagling en Toer van Schayk | Nationale opera en ballet

14 december 2019 20:15 - 22:35

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

One event on 15 december 2019 at 14:00

One event on 17 december 2019 at 20:15

One event on 19 december 2019 at 20:15

One event on 20 december 2019 at 20:15

One event on 21 december 2019 at 20:15

One event on 23 december 2019 at 20:15

One event on 24 december 2019 at 14:00

One event on 25 december 2019 at 14:30

One event on 27 december 2019 at 14:00

One event on 27 december 2019 at 20:15

One event on 29 december 2019 at 14:00

One event on 30 december 2019 at 14:00

One event on 30 december 2019 at 20:15

One event on 31 december 2019 at 14:00

One event on 1 januari 2020 at 14:00

€107,00

MAGISCH EN HARTVERWARMEND

Van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Word meegezogen in een feestelijke en magische wereld. Met dit hartverwarmende balletsprookje worden de donkere dagen lichter. Notenkraker & Muizenkoning, in de versie van Toer van Schayk en Wayne Eagling, is een van de meest succesvolle producties in de Nederlandse theatergeschiedenis.

Met hun Notenkraker & Muizenkoning, op de prachtige muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, hebben Eagling en Van Schayk het aloude Notenkraker-verhaal omgedoopt tot een oer-Hollandse productie. Ze laten schaatsenrijders over de grachten zwieren en hun versie speelt zich niet af op kerstavond, zoals het verhaal van Hoffmann vermeldt, maar op een sinterklaasavond in Amsterdam, ergens rond 1810.
Verhaal Notenkraker & Muizenkoning
In hun huis aan een Amsterdamse gracht maken Clara Staalboom, haar broertje Frits en hun grote zus Louise zich op voor een feestelijke sinterklaasavond. Voor hun huis zwieren schaatsers op de gracht rond. Ondertussen arriveren de gasten, onder wie de oude, excentrieke heer Drosselmeijer en zijn neef, een jonge adelborst. Clara krijgt van Sinterklaas een notenkrakerpop en Frits een soldatenpak met zwaard. Nadat de kinderen naar bed zijn gebracht, droomt Clara dat de Notenkraker tot leven komt, in de gedaante van Drosselmeijers neef, terwijl ze zelf uitgroeit tot een mooie, jonge vrouw. Samen binden ze de strijd aan met een leger muizen, waarna ze in het binnenste van Drosselmeijers toverlantaarn belanden, die hen langs tal van exotische landen voert.

 

Toneeltechnische hoogstandjes
Als toeschouwer word je meegezogen in een feestelijke en magische wereld. De decor- en kostuumontwerpen, eveneens van de hand van Toer van Schayk, spelen daarbij een essentiële rol. Alleen al toneeltechnisch is deze Notenkraker-productie een hoogtepunt in de geschiedenis van Het Nationale Ballet. De schaatsers op de Amsterdamse gracht, de huiskamer die in Clara’s droom groeit en waarvan de wanden vervolgens tot een besneeuwd bos worden omgetoverd: het zijn scènes die het kind in iedere toeschouwer
wakker maken.

MUZIEK
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

De Notenkraker
Muzikale begeleiding
Het Balletorkest
o.l.v. Koen Kessels/
Jonathan Lo

Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. Naast dans- en educatieproducties concerteert het orkest ook op podia in en om Amsterdam, zoals op de Avond van de Balletmuziek in Carré, of op kleinere schaal bij De Hortus en museum de Hermitage.

Nieuw Amsterdams Kinderkoor

Nieuw Amsterdams Kinderkoor is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Het koor is onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4 t/m 21 jaar. In seizoen 2019-2020 is Nieuw Amsterdams Kinderkoor te horen in de opera’s Pagliacci, Die Frau ohne Schatten en Carmen en het ballet Notenkraker & Muizenkoning. Ook zingt het koor op de Open Dag en tijdens het Kinderkorenfestival.

Tijdsduur 2:20

INLEIDINGEN
Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes.

 

Familie-inleidingen
Voor een deel van onze voorstellingen organiseren we een speciale interactieve inleiding voor het hele gezin, zo ook voor Notenkraker & Muizenkoning op:
zo 15, vr 20, za 21, ma 23,
di 24, wo 25, vr 27, zo 29,
ma 30, di 31 december

Aanvangstijd: circa 1 uur voor aanvang voorstelling
Kosten inleiding: gratis i.c.m een kaartje voor de voorstelling

Gegevens

Datum
14 december 2019
Tijd
20:15 - 22:35
Kosten
€107,00
Website
https://www.operaballet.nl/nl/ballet/2019-2020/voorstelling/notenkraker-muizenkoning

Locatie

Nationale Opera en Ballet
Amstel 3 1011 PN + Google Maps

Wijzigingen voorbehouden