Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Strijkkwartet Biënnale | Programma | Muziekgebouw

zondag 26 januari

11.00 uur
Zondagochtendconcert
Contrabaskwartetten van Rossini en Hoffmeister

Tegenwoordig heeft het strijkkwartet een vaste, gedefinieerde bezetting van twee violen, altviool en cello. Maar sommige componisten hebben hiermee geëxperimenteerd. Rossini en Hoffmeister voegden allebei een contrabas toe. Rossini schreef voor twee violen, cello en contrabas; Hoffmeister voor viool, altviool, cello en contrabas.

De sonates van Rossini bevatten die pure heerlijkheid die je in de kwartetten van Mozart en Haydn zou zoeken. Heldere kwartetten van enorme schoonheid; ze laten je even betreuren dat Rossini geen ‘echt’ strijkkwartetrepertoire heeft. Het toegevoegde gewicht van de contrabas gebruikt hij slim en elegant. Hoffmeister geeft de contrabas een heel andere rol in zijn solokwartetten. Geen begeleiding, maar een volwaardige melodieuze stem met virtuoze passages.

Uitvoerenden
Minna Pensola (Meta4 Quartet) viool
Antti Tikkanen (Meta4 Quartet) viool, altviool
Tuomas Lehto cello
Niek de Groot contrabas

Programma
Gioachino Rossini Sonata a quattro nr. 2
Franz Anton Hoffmeister Solo-kwartet nr. 2
Gioachino Rossini Sonata a quattro nr. 3
Franz Anton Hoffmeister Solo-kwartet nr. 4: III. ‘Andante’
Gioachino Rossini Sonata a quattro nr. 6: III. ‘Tempesta’

€ 25,00 | € 20,00 reductie

========================================

13.00 uur
Grass Roots
Showcase en portret volgende generatie

Maak kennis met vier jonge kwartetten, ieder met hun eigen carrière. Twee hebben net een internationaal concours gewonnen, twee studeren nog aan een Nederlands conservatorium. Deze showcase draait om de vraag: wie zijn deze jonge kwartetten en waarom spelen ze kwartet? De kwartetten spelen ieder een stuk uit hun kernrepertoire én een Nederlands werk.

De Schot Alasdair Tait, voormalig cellist van het Belcea Quartet, zit in menig jury. Hij is bovendien directeur van YCAT (Young Classical Artists Trust), een organisatie die zich richt op het ontwikkelen van jong klassiek talent. Hij weet als geen ander wat een jong strijkkwartet doormaakt en neemt u deze middag mee in hun wereld.

De voertaal van de showcase is Engels.

Uitvoerenden
Goldmund Quartet (winnaar Melbourne International String Quartet Competition 2018)
Winnaar Banff International String Quartet Competition 2019
Dostojevski Kwartet
Animato Kwartet

Alasdair Tait presentatie

€ 25,00 | € 20,00 reductie

========================================

17.00 uur
Selected by | Artemis Quartett
Tsjaikovski en Smetana

In de eerste Selected by twee kwartetten om helemaal in op te gaan. Tsjaikovski liet geen twijfel bestaan over zijn Tweede strijkkwartet: ‘Ik beschouw het als mijn beste werk. Geen enkel ander stuk is zo eenvoudig en gemakkelijk uit mij gevloeid.’ Smetana’s Eerste strijkkwartet is voor hem minstens zo belangrijk geweest. Het is een muzikale autobiografie waarin hij terugblikt met schetsen uit zijn hele leven.

Eén uur, geen pauze, twee major works. Iedere dag selecteert een kwartet twee werken om te spelen in de reeks Selected by. Stukken die contrasteren of spanning oproepen, of die elkaar juist versterken met hun verwantschap.

Uitvoerenden
Artemis Quartett:
Vineta Sareika viool
Suyoen Kim viool
Gregor Sigl altviool
Harriet Krijgh cello

Programma
Pjotr Tsjajkovski Strijkkwartet nr. 2
Bed?ich Smetana Strijkkwartet nr. 1 ‘Aus meinem Leben’

€ 27,00 | € 21,50 reductie

========================================

20.15 uur
Jerusalem Quartet + Gregor Sigl
Onnavolgbaar en vol energie

Haydn en Bartók zijn ieder op hun eigen manier onnavolgbaar. Haydns Kwintenkwartet lijkt overzichtelijk. Maar schijn bedriegt, zoals vrijwel altijd bij Haydn. Bartóks Vierde strijkkwartet lijkt in eerste instantie hermetisch en onbegrijpelijk. Maar als je zijn taal leert kennen, ontdek je waar je de schoonheid in moet zoeken en blijkt zijn idioom heel begrijpelijk.

In zijn vierstemmige eenvoud kan het strijkkwartet qua klank reiken van een intiem kamerensemble tot een volledig orkest. Brahms laat horen dat het strijkkwartet met toevoeging van een altviool zelfs nog overweldigender kan zijn dan een heel orkest. In het Tweede strijkkwintet, een van zijn laatste werken, schrijft hij op zijn top. Iedere maat is even sterk, de structuur klopt tot in de details en de muziek is simpelweg beeldschoon en vol energie. Voor deze uitvoering schuift Gregor Sigl van het Artemis Quartett aan bij het Jerusalem Quartet.

Inleiding voorafgaand aan het concert door Sabine Lichtenstein.

Uitvoerenden
Jerusalem Quartet:
Alexander Pavlovsky viool
Sergei Bresler viool
Ori Kam altviool
Kyril Zlotnikov cello

Gregor Sigl (Artemis Quartett) altviool

Programma
19:15 uur | Foyerdeck 1 | Inleiding

20:15 uur | Grote Zaal | Hoofdprogramma:
Joseph Haydn Strijkkwartet op. 76 nr. 2 ‘Kwinten’
Béla Bartók Strijkkwartet nr. 4
Johannes Brahms Strijkkwintet nr. 2

€ 37,00 | € 29,50 reductie

========================================

22.30 uur
Late Beethoven
Pavel Haas Quartet | Muziekgebouw

Beethovens Dertiende strijkkwartet is vaak bestempeld als het meest toegankelijke van zijn late kwartetten. Het een-na-laatste deel is een hemels cavatina, het slot, de Grosse Fuge, is bruut en gewelddadig; een kwartet van uitersten. Met name deze twee delen zijn altijd actueel gebleven. Stravinsky noemde de Grosse Fuge ‘een absoluut hedendaags muziekstuk dat altijd hedendaags zal blijven.’ Astronoom Carl Sagan stuurde in de zoektocht naar buitenaards leven de cavatina de ruimte in op een gouden schijf, als een van de meest bijzondere menselijke manifestaties.

De laatste vijf strijkkwartetten van Beethoven: grensoverschrijdende werken die al tweehonderd jaar actueel zijn. De muziek is doordrongen van persoonlijke worstelingen en beweegt constant tussen ondoorgrondelijke complexiteit en goddelijke schoonheid. Zo herdefinieerde Beethoven met slechts vier stemmen de universele zeggingskracht van muziek. In Late Beethoven klinkt zes avonden om 22.30 uur een van deze kwartetten.

Uitvoerenden
Pavel Haas Quartet:
Veronika Jar?šková viool
Marek Zwiebel viool
Ji?í Kabát altviool
Peter Jar?šek cello

Programma
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet op. 130 + Grosse Fuge op. 133

€ 18,50 | € 15,00 reductie

Gegevens

Datum
zondag 26 januari

Locatie

Muziekgebouw
Piet Heinkade 1 1019 BR + Google Maps
Website
www.muziekgebouw.nl

Wijzigingen voorbehouden