Home Overzicht Extra tegoed op OV-chipkaart voor mantelzorgers

Extra tegoed op OV-chipkaart voor mantelzorgers

0

Amsterdamse mantelzorgers met een laag inkomen krijgen vanaf 1 januari een vergoeding voor hun reiskosten voor het openbaar vervoer. Mantelzorgers die drie kilometer of meer reizen van hun huis naar degene die zij verzorgen, kunnen een vergoeding van € 16,67 per maand krijgen. Dat kan oplopen tot 200 euro per jaar. Voor de regeling is 2,5 miljoen beschikbaar. De regeling is een proef die de komende twee jaar geldt.

De OV-vergoeding geldt voor Amsterdamse mantelzorgers met een laag inkomen. Zij moeten mantelzorg verlenen aan een naaste die binnen of buiten Amsterdam woont. De mantelzorger ontvangt het bedrag maandelijks op zijn OV-chipkaart.

Met een mantelverzorger wordt een Amsterdammer bedoeld die zorg en ondersteuning geeft aan een naaste (partner, ouder, kind, vriend, buur of kennis) die chronisch ziek is en/of een beperking heeft. De zorg en ondersteuning is langdurig, intensief en onbetaald en wordt gegeven vanuit een persoonlijke band tussen mantelzorger en verzorgde. De hoogte van het jaar- en dus van het maandbedrag kan elke zes maanden opnieuw worden vastgesteld. De regeling geldt niet voor pensioengerechtigde mantelzorgers met een laag inkomen omdat zij al gebruik kunnen maken van de regeling gratis openbaar vervoer  voor ouderen.

Vanaf 1 januari staat het aanvraagformulier op www.amsterdam.nl/pakjekans