Home BoekvandeWeek Fantastisch verhaal met een fascinerende hoofdpersoon

Fantastisch verhaal met een fascinerende hoofdpersoon

0

‘Het is een fantastisch verhaal met een fascinerende hoofdpersoon, een mooi melancholieke sfeer en een stijl om te zoenen.’

16 Geen idee of deze rubriek trouwe lezers heeft, laat staan dat ik weet of die lezers mijn adviezen ter harte nemen. Mocht dat wel het geval zijn, en bent u een van hen, dan bent u vorige maand naar de boekwinkel in de buurt gegaan en heeft u Schorshuiden van Annie Proulx aangeschaft. En met een beetje goede wil bent u meteen begonnen. En als het u net zo verging als mij, heeft u al uw afspraken afgezegd en het boek achter elkaar uitgelezen. In dat geval – ik gun mezelf die illusie – bent u nu toe aan een ‘tussenboek’, een bumper, iets kleins, om los te komen uit de fascinerende wereld van de houthakkers en pelsjagers. Een verhalenbundel biedt dan doorgaans soelaas, maar na 795 pagina’s is alles snel te veel.

Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep heeft speciaal voor dit soort gelegenheden een verhaal van Carson McCullers los uitgegeven: De ballade van het treurige café. Na de 1,3 kilo is dit jaszakboekje een verademing. En wat een verhaal.

Miss Amelia – lang, gespierd, slim, onafhankelijk, zorgzaam maar stug – heeft een winkel, die ’s avonds verandert in een dorpscafé waar ze haar zelfgestookte whisky schenkt.

Op een dag komt er een gebochelde dwerg het dorp binnen die beweert haar neef te zijn. Amelia is – op een huwelijk van tien dagen na – altijd alleen geweest, maar neemt neef Lymon onverwacht liefdevol in huis en bloeit helemaal op. Als haar ex-echtgenoot terugkeert naar het dorp, komt alles op scherp te staan.

Het is een fantastisch verhaal met een fascinerende hoofdpersoon, een mooi melancholieke sfeer en een stijl om te zoenen. Er is één probleempje: nu wil ik eigenlijk alles van Carson McCullers lezen, tot en met haar autobiografie (google haar maar even, dan begrijpt u wel waarom), dus echt op adem komen na Proulx is er niet bij.

_____

De ballade van het treurige café is geschreven door Carson McCullers
is vertaald door J. Fiedeldij Dop
en uitgegeven bij Singel Uitgevers
Edith Vroon is boekverkoper bij  Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29