Home Overzicht Februaristaking wordt met veel activiteiten herdacht

Februaristaking wordt met veel activiteiten herdacht

0

Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats in Amsterdam: de Februaristaking. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein wordt op donderdag 25 februari voor de 75e keer de Februaristaking 1941 herdacht. Het Verzetsmuseum wijdt de komende weken extra aandacht aan deze belangrijke verzetsactie.

Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Ook naar andere plaatsen sloeg de actie over: de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie.

Herdenking bij de Dokwerker
De herdenking bij de Dokwerker begint om half vijf met een korte toespraak en het voorlezen van gedichten. Aanwezig zijn onder anderen Burgemeester Eberhard van der Laan, Joost Prinsen, Thomas Spijkerman en vele anderen. Het defilé langs De Dokwerker start om 17.00 uur, wanneer de klokken van de Zuiderkerk luiden.

Dokwerkertjes
Van 18 februari tot en met 6 maart zijn in de entreehal van het Verzetsmuseum zo’n honderd dokwerkertjes te bewonderen, gemaakt door kinderen. Het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein staat symbool voor de Februaristaking. Met kunstdocent Marije van der Hoeven van de Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School maakten kinderen van drie basisscholen uit Oost de beelden, die samen een onverzettelijke groep vormen. Met dichter Jos van Hest schreven ze er gedichten bij als een ode aan De Dokwerker en aan de stakers die in 1941 in opstand durfden te komen.

Theatervoorstelling STAAKT!!
Op 21 februari om 15.00 uur wordt de voorstelling STAAKT!! gespeeld in het Verzetsmuseum. STAAKT!! is een theatrale vertelling over de Februaristaking, geschreven door de theatermakers van Barbaren & Co. De voorstelling is gebaseerd op authentieke verslagen en getuigenissen over de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de staking en de staking zelf. Barbaren & Co laat in woord, beeld en geluid een schets zien van het collectieve verzet in het Amsterdam van februari 1941, met situaties die ook vandaag de dag tot nadenken stemmen. Kaarten kosten €12,50 (inclusief museumbezoek).  Reserveren is wenselijk via [email protected]

Expositie op Jonas Daniël Meijerplein
Aansluitend op de theatervoorstelling wordt om 17.00 uur een tentoonstelling van fotograaf Bernd Wouthuysen op het Jonas Daniël Meijerplein geopend door voormalig burgemeester Job Cohen. De fototentoonstelling gaat over de razzia van februari 1941.

Te zien in de entreehal. Met dank aan de leerlingen en leerkrachten van de groepen 7/8 van basisscholen Insulinde, Piet Hein en De Kleine Kapitein.