Home Lezen en schrijven Festival ‘Boeken door Oost’ gaat Oost op de kaart zetten

Festival ‘Boeken door Oost’ gaat Oost op de kaart zetten

0

Oost krijgt z’n eigen boekenfestival, compleet met feest. Op 25, 26 en 27 mei gaan de initiatiefnemers een groots opgezet, divers en levendig festival organiseren dat vooral in het teken staat van boeken en schrijvers uit Oost.

In de talkshow Dwars door Oost in de Jungle gaf Anja Duitsmann van Linnaeus Boekhandel een kijkje in het programma van de eerste aflevering van het Festival Boeken door Oost. Niet alleen literatuur staat daarin in de schijnwerper, maar bijvoorbeeld ook boeken over sport, natuur en kookboeken staan op het programma. Als het maar gaat over boeken over Oost, schrijvers uit Oost en boekhandels in Oost. En daar ontbreekt het niet aan in Oost.

Boeken door Oost wordt georganiseerd door Dwars door de Buurt, Linnaeus Boekhandel, Uitgeverij Babel & Voss en Schrijvers uit Oost samen met andere partners uit Oost.

Grote namen, aanstormend talent
Zo’n twintig schrijvers leveren een bijdrage in de vorm van een presentatie, workshop, activiteit of interview. Daaronder zijn namen als Roman Helinski, Nina Polak, Marijke Schermer, Lidewijde Paris, Joyce Roodnat, Henk Spaan, Henna Goudzand Nahar, Auke Kok, Alma Mathijsen en Coen Verbraak.

De Kretenzers in Jungle
Het festival opent op vrijdag 25 mei met twee programma’s. Een met een literaire avond in Jungle Amsterdam. ‘Alsof het gedrukt staat De Kretenzers’ is een nieuwe literaire show waarin de panelleden ter plekke fabuleren. En waarin zij literaire anekdotes, achterflappen van verzonnen boeken en vreemde feiten over schrijvers opdissen.

Vrouwen en literatuur
Het andere openingsprogramma speelt zich af in Boekhandel van Pampus aan de KNSM-laan. Onder leiding van Coen Verbraak praten Alma Mathijsen, Henna Goudzand, Nina Polak en Eva Posthuma de Boer over vrouwen en literatuur.

Lidewijde Paris presenteert ‘Dansen door Oost’.

Festivaldag vol activiteiten
Op de tweede festivaldag, zaterdag 26 mei, zijn er activiteiten op tal van locaties verspreid door Oost. Zo is er een ‘Lezing in beweging’ bij Hockeyclub Athena en een Poetry Swing Slam in de Kompaszaal. Maar ook zijn er schrijfcafés bij de Oba en de lezing ‘Een Amsterdams Wiegeleven’ bij Java Bookshop. Het volledige programma staat op www.boekendooroost.nl. Daarin is bovendien meer informatie te vinden over het boekenbal van Oost, dat heel nuchter ‘Dansen door Oost’ heet.

Literaire low tea
Dan is het festival nog niet afgelopen. Op zondagmiddag treden schrijvers aan voor de ‘Literaire low tea’ in het Lloyd Hotel. Daar zullen Auke Kok en Henk Spaan ingaan op de vraag: Hoe schrijf je over je stad? Ook Melle Maré, Joyce Roodnat, Marijke Schermer, Henk Spaan, Erik Rozing treden tijdens deze grootse zondagmiddag bijeenkomst op.

De nieuwe verhalenbundel: Door Oost.

Nieuwe verhalenbundel
Een nieuwe bundel vol verhalen van schrijvers uit Oost over Oost is onlosmakelijk verbonden met het driedaagse evenement en zal tijdens het ‘Groot Feest’ in Studio/K worden gepresenteerd. Door Oost wordt het derde deel in een reeks, waarvan Oost, het literaire centrum van Amsterdam, en Meer Oost, het literaire centrum van Amsterdam, de eerste twee waren.

Schrijfwedstrijd ‘Schrijf je Straat’
Het aantal bekende schrijvers in Oost is zo groot dat Door Oost verhalen gaat bevatten van namen die nog niet eerder in de reeks aan bod zijn gekomen, w.o. Henk Spaan, Alma Mathijsen, Nina Polak, Joyce Roodnat, Eva Posthuma de Boer, Marijke Schermer, Auke Kok. Net als bij de eerste twee bundels zullen de winnende verhalen worden gepubliceerd van nieuwe talenten die zich hebben doen gelden bij de Schrijfwedstrijd ‘Schrijf je Straat’.